Gradska uprava organizovala je danas prezentaciju analize stanja kanalizacione mreže u naselju Tukovi koju je sačinila firma “Radis” tokom proteklih pet mjeseci.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je da je stručna analiza bila potrebna da se vidi može li se spasiti uloženi novac ili se mora raditi ispočetka.
“Mještani su imali dosta upita, a mi nismo imali odgovore i sada smo zato tu”, dodao je Javor.
Kanalizacioni sistem u prijedorskom naselju Tukovi, u čiju izgradnju je uloženo oko 9,7 miliona maraka, neupotrebljiv je, a za rekonstrukciju je potrebno od pet do 6,2 miliona maraka, ocjena je firme “Radis” iz Istočnog Sarajeva koju je grad Prijedor angažovao da snimi i analizira stanje na terenu.
Riječ je o primarnoj i sekundarnoj kanalizacionoj mreži, finansiranoj putem kredita Evropske investicione banke /EIB/, koje su građene od 2008. do 2017. godine, a koje nikad nisu stavljene u funkciju niti je izgrađena tercijarna mreža.
Nemanja Buha iz firme “Radis” rekao je da stanje nije dobro, da je daleko od idealnog i da su mogući razlozi neadekvatno izvođenje radova ili neadekvatan tretman kroz projektnu dokumentaciju, a koju ova firma nije dobila na uvid, iako ju je u više navrata tražila.
“S obzirom na to da nema projektne dokumentacije, vrlo je nezahvalno reći uzrok problema – da li neadekvatan projekat ili neadekvatno izvođenje ili neadekvatan nadzor”, rekao je Buha novinarima u Prijedoru.
On je dodao da bi dio izgrađene infrastrukture mogao da se iskoristi i prilikom rekonstrukcije, ali da bi se morali da se mijenjaju svi cjevovodi i da se dvije ponuđene cijene razlikuju u zavisnosti od vrste materijala.
Načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove Dragoslav Kabić rekao je da obezbijediti ovaj novac je nemoguća misija za grad Prijedor.

“Mi se ovim putem moramo obratiti Vladi Republike Srpske i vidjeti kolika bi njihova pomoć bila u svemu ovome. Mi ćemo se obratiti sigurno svim relevantnim institucijama da nam pomognu. Nećemo sada stati s ovim poslom”, naglasio je Kabić.
On je najavio da će izvještaj “Radisa” biti dostupan svima i da je na istražnim organima da li će ili neće pokretati određene korake.
“Gradonačelnik ima svoju funkciju. Da li će on na osnovu te funkcije tražiti odgovornost nekoga, to ćemo vidjeti u narednom periodu”, dodao je Kabić.
Načelnica Odjeljenja za finansije Maja Kunić je podsjetila da je u pitanju projekat republičkog nivoa za vodovode i kanalizacije preko EIB i da je njime bilo predviđeno da građani uplaćuju učešće za priključke, po 900 KM po domaćinstvtu.
“Do sada je uplaćeno oko 16.000 KM, ali u posljednje vrijeme imamo masovno zahtjeve za povrat tih sredstava i više od pola smo vratili”, navela je Kunićeva.
Projekat “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske” finansiran je sa 50 odsto kreditom EIB, 35 odsto donacija i 15 odsto učešćem građana i lokalnih zajednica.

Izvor: prijedorgrad