Tradicionalnim druženjem članovi Udruženja Čeha ” Česka beseda” Prijedor obilježili su godišnjicu rada svog Udruženja, koje je osnovano još daleke 1998.godine.

Predsjednik Udruženja Dragan Hrastek izjavio je da su i ove godine ugostili članove udruženja Čeha iz Hrvatske / Lipovljani i Slavonski Brod /, kao i iz Sarajeva i Banja Luke.
” Ovo su uglavnom stariji članovi, a imamo i par članova starijih koji govore češki i onda kada se nađu sa gostima sa strane koji isto govore češki, rado progovore svoj jezik, svojih djedova i pradjedova i to je smisao ovih druženja , stvaranje mostova prijeteljstva”, rekao je Hrastek.

On je dodao da u svom radu imaju od samog osnivanja finasijsku podršku Grada Prijedora i ambasade Češke u BiH.
“Ovogodišnje druženje , kao i svaka druga naša druženja upotpunjuju članovi iz Lipovljana koji imaju svoju muziku, svoju folklornu sekciju i imaju omladine”, rekao je Hrastek.
Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš izjavila je novinarima da Grad Prijedor i gradonačelnik Slobodan Javor podržavaju rad udruženja svih nacionalnih manjina kao i svih ostalih udruženja.
” Svi mi zajedno činimo grad Prijedor, tako da je lijepo biti na ovom mjestu gdje vidimo ne samo naše Čehe iz Prijedora nego i iz ostalih gradova i opština, a i iz Republike Hrvatske. Lijepo je vidjeti kako kulturu, tradiciju svojih predaka svi zajedno ovdje njeguju jer to je ono što Prijedor i čini onakvim kavim jeste, to bogatstvo različitosti”, istakla je Dodoševa.
Predsjednik Češle besede Lipovljani Vjera Ožoga istakla je dugogodišnju saradnju sa Česima iz Prijedora.
“Održavamo zadaću naših predaka da očuvamo što duže našu tradiciju jezik pjesmu običaje pjesmu i ples.Mi u našoj besedi imamo plesnu skupinu, glazbenu skupinu , pjevačku skupinu i kreativno literarnu skupinu u kojoj nekoliko članova piše svoje pjesme, a mi ostali koji nismo pjesnici mi kroz naša tradicionalna jela, kroz kolače , kroz ručne radove nastojimo održati tu tradiciju naših predaka koju su donijeli iz pradomovine” , rekla je Ožoga.
Marženka Andulajević Havlik, Češka beseda Banjaluka je izjavila da od osnivanja postoji saradnja sa udruženjem u Prijedoru.
” Mi stvarno od početka svake godine se odazovemo pozivu i učestvujemo sa svojim programom , a isto tako Česka beseda Prijedor se odazove svim našim manifestacijama tako da imamo veoma dobru saradnju koja traje”, rekla je ona.
Na području Prijedora živi oko 100 Čeha.

Izvor: prijedorgrad