Stanje u prijedorskoj bolnici “Doktor Mladen Stojanović” je alarmantno, kažu radnici i apeluju na sve relevantne institucije da što prije to riješe.

Navode da je nemoguće više raditi jer je dotrajala infrastruktura, prokišnjava krov, a prošlog mjeseca u zgradi je došlo čak do požara zbog čega su van funkcije bile operacione sale i CT aparat.

Zbog dotrajalosti krova koji nije rekonstruisan 20 godina, svaka jača kiša stvara velike probleme u prijedorskoj bolnici .Sredinom maja čak je došlo do poplave koja je izazvala požar na elektro ormaru iz kojeg se strujom napajaju očna i ginekološka operaciona sala. Požar je brzo lokalizovan, međutim, sale su osposobljene za rad tek nakon sedam dana.

– Alarm je odavno upaljen. Ovako ne možemo. Ide ljeto, ali mora da se krene u rekonstrukciju krova. Oba kotla nam ne rade – kaže Ivana Davidović predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tekničara Bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor.

Davor Hrnić predsjednik Udružene sindikalne organizacije Opšte bolnice “Dr Mladen Stojanović” Prijedor dodao je da se sada rade hitni slučajevi.

– Do kad će to trajati, do prvih većih kiša, kada će krov ponovo početi da pušta, vjerovatno će doći do novih kvarova – dodao je on.

Iz Uprave navode da zbog kvara koji se dogodio u maju CT aparat u ovoj ustanovi i dalje ne radi, a za njegov popravak izdvojeno je 25 hiljada maraka. Kažu da su o problemu obavijestili resorno ministarstvo. Demantuju da se ovaj slučaj zataškavao kako su prenijeli pojedini mediji.

– Odmah se krenulo s angažmanom ovlaštenih elektro-majstora koji su nakon sedam dana osposobili očnu i ginekološku operacionu salu. Potpuno je netačno da su operacione sale izgorjele – navedeno je iz Bolnice.

Iz resornog ministarstva potvrđuju da su krajem maja primili obavještenja od Uprave i Sindikata bolnice i da rade na trajnom rješavanju problema.

– Ministarstvo je pismenim putem detaljno obavijestilo Bolnicu o potrebnim procedurama i aktivnostima u rješavanju eventualne rekonstrukcije ili izgradnje nove bolnice, sa svim nabrojanim koracima koje je potrebno preduzeti radi trajnog rješenja, te očekujemo da Bolnica izvijesti Ministarstvo o preduzetim koracima – navedeno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Da je rekonstrukcija bolnice neophodna i to hitno traže građani i pacijenti ove regije jer čak 150 hiljada ljudi gravitiraju pri ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Radnici bolnice kažu da će, iako rade u otežanim uslovima, nastaviti s pružanjem najbolje moguće zdrastvene njege.

Izvor: RTRS