Senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi za djecu do 18 godina koja boluju od dijabetesa tipa jedan ubuduće će finansirati Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske, saopšteno je iz ovog fonda.
Osim što omogućavaju bezbolno mjerenje šećera bez bockanja, korisnicima, odnosno roditeljima, olakšavaju da praćenjem podataka o nivou šećera u stvarnom vremenu kontinuirano upravljaju dijabetesom i po potrebi pravovremeno reaguju.

U saopštenju se navodi da od sutra počinju da se primjenjuju izmjene Pravilnika o uslovima i postupku za obezbjeđivanje medicinskih sredstava, a kojim su senzori uvršteni u medicinska sredstva koja finansira obavezno zdravstveno osiguranje.

Kako je predviđeno Pravilnikom, Fond će finansirati senzore za očitavanje kontinuiranog mjerenja šećera koji traju sedam dana, kao i senzore koji traju 14 dana, u zavisnosti koji senzori budu preporučeni pacijentima.

Kada je riječ o senzorima koji se koriste sedam dana, Fond će finansirati 52 senzora godišnje po osiguraniku, odnosno 26 senzora godišnje koji se koriste 14 dana.

U saopštenju se napominje da će djeca uz senzore i dalje imati pravo i na određen broj trakica za mjerenje šećera u krvi, što inače nije praksa u drugim zemljama koje finansiraju senzore, jer u tim slučajevima obično ne finansiraju i trakice.

Pravo na senzore za kontinuirano mjerenje šećera u krvi djeca oboljela od dijabetesa tipa jedan do 18 godina ostvarivaće na osnovu prijedloga specijaliste pedijatra endokrinologa, koji uz prijedlog izdaje i nalog, i to za šestomjesečne potrebe, a na osnovu tog prijedloga i zahtjeva osiguranika, FZO će donositi rješenje, a nalog će se realizovati u apotekama.

Zbog eventualnih problema sa snabdjevenošću apoteka senzorima, biće omogućene refundacije troškova ovog medicinskog sredstva.

U saopštenju se navodi da Fond za oboljele od dijabetesa u potpunosti finansira insuline, trakice za mjerenje šećera, lancete, špriceve, igle, aparate za brzo određivanje glukoze u krvi, određen broj insulinskih pumpi, te potrošne materijala za insulinske pumpe.

Izvor: SRNA/kozarski