U Prijedoru je danas promovisan letak “Stop prosjačenju, stop trgovini ljudima ” i to je jedna od aktivnosti Radne grupe formirane radi primjene protokola o postupanju i saradnji u slučaju maloljetničkog prosjačenja na području grada Prijedora.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković izjavila je novinarima da je ovaj protokol je potpisan u avgust 2022. godine, a da su njegovi potpisnici su javne ustanove na području garda policija, Centar za socijalni rad, Gradska uprava, aktivi osnovnih i srednjih škola kao i dio nevladinih organizacija, odnosno civilnih društava koja se bave ili okupljaju osjetljive kategorije stanovništva.
” Naša namjera je da , u ovom periodu kada očekujemo priliv naših sugrađana iz dijapsore , ali i pojačana pojava onih koji prosjače na ulicama grada Prijedora , ovu pojavu spriječimo s obzirom da se iza prosjačenja, na šta smo svi osjetljivi i pokazujemo jednu vrstu empatije, zapravo stoje najčešće teška krivična djela u smislu trgovine ljudima, organima”, izjavila je Brdar Mirković.
Ona je dodala da su žrtve ovakvog oblika ponašanja djeca, tj. maloljetna lica, svi oni koji su ispod 18 godina i u tom slučaju preporuka za sve naše građane je da je najbolje da pozovu policiju, znači 122.
” To je navedeno u ovom letku, gdje smo dali uputstva šta se to radi u ovakvoj situaciji . Ovom prilikom aplujem na sve naše sugrađane da svaka ova ispružena ruka koja od nas zatraži novac zapravo je ruka kojoj se na drugačiji način može pružiti pomoć, s obzirom da sistemski imamo određene mjere kojima pokušavamo pomoći stanovnicima koji iz ekonomskih razloga možda bivaju u situaciji da su natjerani na to da prosjače. Prosjačenje je zakonom sankcionisana pojava i za one koji prosjače i za one koji stoje iza lanaca djece koja su korištena za ove svrhe”, naglasila je Brdar Mirković.
Letak se dijeli na info pultu Gradske uprave, a u petak ćemo zajedno sa radnicima Centra za socijalni rad i Policijske uprave dijeliti letke i građane upozoravati sa opasnostima koje nosi ova pojava.

Izvor: prijedorgrad