Na platou ispred Društvenog doma u Puharskoj, održano je tradicionalno “Veće prijateljstva” na kome su, pored domaćina, Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić”, nastupili članovi folklorne sekcije KUD-a “Kozara” iz Kozarca.

“Odmalena mi je bila želja da igram folklor. Odustajala sam i opet mu se vraćala, jer me je uvijek držala ta naša kultura i tradicija. Drago mi je da sam dio toga”, rekla je llda Bešić, koja je već osam godina članica KUD-a “Kozara”.

Hamdija Joldić, dugogodišnji umjetnički rukovodilac KUD-a “Kozara”, kaže da se rado odazivaju ovakvim tradicionalnim druženjima i nastupima te da imaju dobru saradnju sa svim prijedorskim kulturno-umjetničkim društvima.

“Trenutno nas je aktivnih 70 članova, imamo tri folklorne grupe: dječiju, omladinsku i stariju. Nijedno dijete koje se posvetilo folkloru, nije otišlo pogrešnim putem, svi su postali pravi ljudi”, kaže Joldić.

Hana Palić iz KUD-a domaćina, ističe da je ova manifestacija veoma značajna za njih i druge učesnike.

“Izveli smo Igre iz Srednje Bosne. To je veoma lijepa i zahtjevna koreografija”, kaže Hana.

Kulturno-umjetničko društvo “Osman Džafić” iz Prijedora, iza sebe ima tradiciju dugu preko 50 godina. Trenutno ih je 128 u KUD-u.

“Taj broj se svaki dan mijenja, jer neko dolazi a neko odlazi. Imamo dvije horske sekcije, jednu koja traje već dugo godina, a koju čine uglavnom stariji članovi, te mlađu. Tu je muzička i dvije folklorne sekcije, orkestar i naši solisti, koji su osvajali i nagrade na festivalima u Hrvatskoj”, rekla je Alma Semanić, sekretar KUD-a “Osman Džafić”.

Pored dva kultumo-umjetnička društva, na “Večeri prijateljstva” u Puharskoj nastupio je i “Nirvana bend”.

Izvor: kozarski