U Pozorištu Prijedor održano je drugo veče 9. Međunarodnog festivala folklora “Kozara i prijatelji”. Pored domaćina Kultumo-umjetničkog društva “Kozara” nastupali su članovi KUD-a “Mokra Gora” iz Zubinog Potoka sa Kosova i Metohije i KUD-a “Dukati” iz Kragujevca iz Srbije.

Umjetnički direktor KUD-a “Mokra Gora” iz Zubinog Potoka Milovan Velimirović priča da ovo društvo okuplja oko 200 članova. Ističe da rado prihvataju pozive za gostovanja, posebno izvan Kosova i Metohije, jer tada djeca mirno spavaju.

Želim da se zahvalim na pozivu za gostovanje u ovim ne baš ružičastim danima za nas Srbe koji živimo na sjeveru Kosova, svakodnevno vidite naše probleme koji se dešavaju dole na Kosovu, ali smo uspjeli bratski preko Mlađe Stakiča da dođemo u Prijedor. Ovo mnogo znači za ovu djecu koja borave u Prijedoru. Imamo još nastupa u Republici Srpskoj i to je dokaz da čitava Republika Srpska brine za Kosovo i Metohiju, brine za našu djecu koja mogu ovdje slobodno da prenoće, da se na brinu, da se ne sikiraju zbog tog oružja i oklopnih vozila koja svakodnevno gledaju i pored škole i pored Doma kulture i pored mnogih manifestacija koja održavamo- rekao je Velimirović.

Član KUD-a “Dukati” iz Kragujevca Tijana Obradović priča daje ovo društvo osnovano 2009. godine i ima oko 300 članova.

“Prvi put smo učesnici na ovom festivalu u Prijedoru, ali bili smo više puta u Republici Srpskoj sa KUD-om. Pored ove zemlje, obišli smo mnoge druge zajedno sa našim umjetničkim rukovodiocima Zoricom i Srđanom Stojanović koji su zaslužni za sve mnogobrojne nagrade, putovanja i festivale koje organizujemo kao KUD”, rekla je Obradovićeva.

Devetim Međunarodnim festivalom “Kozara i prijatelji” zadovoljni su i domaćini.

-Oko 200 djece smo ugostili, večeras su nam gosti sa Kosova i Metohije i Kragujevca koji su za nas uvijek dragi gosti. Kao što i mi volimo negdje gostovati isto tako volimo biti i dobri domaćini. Uspješan festival ove godine-rekao je Mladen Malić, koreograf u KUD “Kozara”.

Predsjednik KUD “Kozara” Mladen Stakić kaže da su fantastične povratne informacije od gostiju koji su nastupali na prvoj večeri u subotu, zbog čega je i ovo društvo puno želje i ljubavi za daljim radom.

-Svi gradovi prave neke sadržaje, naše kuttumo-umjetničko društvo je napravilo tu neku tradiciju, po deveti put je festival “Kozara i prijatelji” to je već prepoznatljivo. Što se tiče naše publike to se proširuje, poslije tih festivala odmah dolaze roditelji, dovode djecu da upisuj folklor, za to živimo i za to radimo. Mi smo sretni- kaže Stakić.

Deveti Međunarodni festivala folklora “Kozara i prijatelji” organizovan je u okviru Prijedorskog ljeta 2023. Pored kulturno umjetničkih društva sa Kosova i Metohije i iz Srbije koja su nastupala drugo veče festivala, prvo veče koje je održano u subotu nastupala su društva iz Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske.

Izvor: kozarski