DCIM100MEDIADJI_0446.JPG

Uprkos protestima mještana, Vlada Republike Srpske je spremna dati koncesiju za rudnik lignita u selu Bistrica kod Prijedora.

Vlada Republike Srpske je pokrenula postupak dodjele koncesije za eksploataciju uglja lignita na ležištu “Bistrica” kod Prijedora i to na osnovu inicijative preduzeća “Drvo-eksport” iz Teslića, prenosi poslovni portal Kapital.

Odluka je juče objavljena u Službenom glasniku Republike Srpske, sa potpisom premijera Radovana Viškovića i uz napomenu da na snagu stupa odmah po objavljivanju.

Iako bi, kako za Srpskainfo kažu stručnjaci iz ove oblasti, radovi trebalo da počnu tek nakon što “Drvo- eksport” dobije ekološku dozvolu, mašine su na terenu već mjesec dana, što je i bio povod za protest mještana.

U odluci Vlade Republike Srpske se navodi da za iskopavanje lignita u Bistrici “postoji javni interes sa ekonomskog, sociološkog i ekološkog aspekta”, ali stručnjaci nisu saglasni sa tim.

Kako je na nedavno održanoj sjednici Skupštine grada Prijedora potvrdio profesor Rudarskog fakulteta u Prijedoru, Vladimir Malbašić, rezerve uglja u Bistrici još nisu egzaktno utvrđene, ali prema dosadašnjim procjenama one su izuzetno male, oko 95 hiljada tona.

– Kada se uzme u obzir da je kompletna koncesiona naknada 2,6 KM po toni lignita, onda je jasno da je za zajednicu taj projekat ekonomski neisplativ – rekao je Malbašić.

Kompletna koncesiona naknada bi iznosila manje od 300.000 KM, a mještani Bistrice su ponudili da “u razumnom roku” taj iznos uplate u budžet Republike Srpske, ako se odustane od rudnika.

Iz Centra za životnu sredinu Banjaluka, koji je podržao mještane Bistrice, za Srpskainfo su potvrdili da će tužiti Vladu Republike Srpke u upravnom sporu, zbog odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za rudnik u Bistrici.

Kao i u slučaju koncesije za rudnik lignita na loklaitetu Bukova Kosa kod Prijedora, ekolozi tvrde da odluka Vlade Republike Srpske nije utemeljena na Dokumentu o dodjeli koncesija u Republici Srpskoj, koji odnosi Narodna skupština Republike Srpske.

Po tom dokumnetu nije predviđeno otvaranje rudnika uglja nigdje na području Prijedora.

U pravnom timu Centra za životnu sredinu navode da je upitno i kako je i na osnovu čega utvrđeno da postoji javni interes za otvaranje rudnika lignita u Bistrici.

Mještani su ogorčeni zbog odluke Vlade Republike Srpske, ali poručuju da će nastaviti sa protestima i da će se boriti da svoje selo spase od devastacije i zagađenja.

Izvor: Srpskainfo