Danas je održana 31.sjednica Skupštine grada , a od 17 tačaka dnevnog reda deset je bilo kadrovskih pitanja i dva akta prostornog planiranja.

Aktuelni čas

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor

Urgencija Ministarstvu rudarstva o radovima u Bistrici i Bukovoj Kosi

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da će u toku dana poslati urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi sa istraživanjem, pripremnim radovima i eksploatacijom uglja na lokalitetima Bukova kosa i Bistrica kod Prijedora i tražiti dokumentaciju kojom ovo ministarstvo raspolaže.
Odgovarajući na odbornička pitanja na sjednici Skupštine grada Prijedora, Javor je rekao da će u roku od sedam do deset dana, ukoliko ne dobije povratne informacije od Ministarstva, održati konferenciju za medije na kojoj će o svemu obavijestiti javnost.
On je u obraćanju Skupštini najavio da će urgencija biti poslana na više adresa, kao što su i zaključci s posebne sjednice o rudarstvu, održane 29. juna, proslijeđeni na više adresa, te dodao da do danas grad nije dobio odgovore.
Takođe je rekao da je od Ministarstva zatražio sastanak s predstavncima Gradske uprave i mještanima koji se protive iskopavanju uglja u svojim mjesnim zajednicama.

Vrtić

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor izjavio je danas da je ove sedmice potpisan ugovor sa izvođačem radova na izgradnji novog vrtića i da bi radovi trebalo da počnu iduće sedmice.
Odgovarajući na odbornička pitanja na sjednici Skupštine grada Prijedora, Javor je naveo da je rok za završetak radova 18 mjeseci.
“Jako nam je bitno da što prije uđemo u radove kako bismo mogli što prije završiti ovaj veoma bitan i značajan projekat o kojem smo puno pričali i govorili o njegovom značaju i bitnosti”, rekao je Javor.
On je istakao da se i ove godine, kao i prethodnih, ponavlja da veliki broj djece ostane neupisan u javni vrtić.
“Grad se zadužio, ali je ovog puta moram da kažem sa ponosom da smo se svi opredijelili za ovaj projekat i siguran sam da su naši sugrađani zadovoljni. Ostaje samo do nas da ovaj projekat ispratimo do kraja i ja se iskreno nadam da ćemo, nakon što sagradimo pomenuti objekat, da obezbijedimo dovoljno sredstava u što kraćem periodu za opremanje predškolske ustanove”, dodao je Javor.

Načelnik Odjeljenja za finansije Maja Kunič

Pitanje: Punjenje budžeta

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Maja Kunić izjavila je danas da je punjenje budžeta grada i ostvarenje prihoda za prvih šest mjeseci ove godine manje i u odnosu na plan i u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine.
“U odnosu na isti period 2022. godine imamo manje punjenje budžeta za 14,3 posto odnosno nešto malo manje od 3,5 miliona u apsolutnom iznosu. U odnosu na plan, imamo 19,32 posto manje punjenje budžeta, a u apsolutnom iznosu to je 4.918.000 KM, znači skoro pet miliona maraka”, rekla je Kunićeva odgovarajući na odbornička pitanja na sjednici Skupštine grada Prijedora.

Rad Skupštine po dnevnom redu.

Odbornici su danas za načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj imenovali Žarka Tubina, a za načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku Oliveru Brdar Mirković, a na mandat do kraja mandata saziva Skupštine grada koji ih je izabrao.

Za vršioce dužnosti načelnika Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije i Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu imenovani su Aleksandar Milješić i Ranko Kolar.

Odbornici su u Savjet za kulturu imenovali Slavišu Torbića, a iz ovog tijela isključili Dušana Poparu, zatim su usvojili izvještaj o realizaciji preporuka iz plana aktivnosti za otklanjanje nepravilnosti po revizorskom izvještaju za 2020. godinu i donijeli Odluku o povjeravanju na upravljanje i održavanje stalnih sredstava gradskom “Vodovodu”. Takođe, data je saglasnost za usvajanje mape puta digitalne transformacije grada Prijedora.

Izvor: prijedorgrad