Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da podržava napore građana da zaštite svoja prava i interese, kao i napore lokalne strukture u Prijedoru da se zaustave sve formalno-pravne radnje i utvrdi činjenično stanje u vezi sa mogućom eksploatacijom uglja na ovim prostorima.

– Očigledno je da mnogo stvari tu treba da se razjasne i ja podržavam napore građana da zaštite svoja prava i interese i podržavam napore lokalne strukture, prije svega, gradske skupštine i gradonačelnika da sve te formalno-pravne radnje zaustave i utvrde tačno činjenično stanje i da se razgovara sa svim zainteresovanima i taj problem riješi – izjavio je Dodik novinarima.

On je potvrdio da je dobio pismo grupe građana iz Prijedora u vezi sa istražnim radovima i mogućom eksploatacijom uglja na ovim prostorima.

Dodik je rekao da je kompanija koja se pojavila zbog svojih poslovnih razloga ušla u otkup zemljišta, da su neki vlasnici prodali, neki nisu i da sada tu postoji značajan dio problema.

– Ali zbog valjane elaboracije lokalnih nadležnih institucija, a Prijedor je poznat po tome da ima Rudarski fakultet i Institut, potrebno je da čujemo njihovu elaboraciju i sde radnje će sačekati upravo to – istakao je Dodik.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor ranije je poslao urgenciju Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u vezi sa istraživanjem, pripremnim radovima i eksploatacijom uglja na lokalitetima Bukova kosa i Bistrica kod Prijedora i zatražio dokumentaciju kojom ovo ministarstvo raspolaže.

Stav Rudarskog fakulteta u Prijedoru u vezi sa mogućim ležištima uglja na području ovog grada jednak je kao i za svako geološko istraživanje i rudarsku eksploataciju – dosljedno primijeniti i poštovati sve zakone i propise, izjavila je ranije dekan ovog fakulteta Svjetlana Sredić.

Dodik je danas sa gradonačelnikom Prijedora Slobodanom Јavorom i članovima Gradskog odbora SNSD-a razgovarao o organizaciji predstojećeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtve stradale u zločinačkoj akciji hrvatskih snaga “Oluja” 4. avgusta u ovom gradu.

Autor: SRNA/RTRS