Kada su u pitanju visoke temperature ovih dana, glavno pitanje jeste – šta jesti a šta izbegavati kako nam ne bi pozlilo. Jedni misle da bez “jake hrane” ne možemo da obavljamo poslove tokom dana, dok ima i onih mišljenja da nas ona samo usporava, kao i da su salate idealan izbor. Ko je u pravu, stručno mišljenje je dala nutricionista Milka Raičević.

“Kada popijemo vodu, treba da unosimo gutljaj po gutljaj. Samim tim unosite i ptijalin, koji je pljuvačka i koji nam omogućava da imamo zdrav probiotik, odnosno zdrave organe za varenje. To je i putokaz da treba da budemo smireni. To znači da hranu treba jesti u celosti, da ne bude instant hrana koja će nas usporiti”, započela je priču nutricionistkinja i dodala da su salate odličan izbor, odnosno sva hrana koja u sebi sadrži vodu.

“Sasvim je svejedno koju salatu ćete jesti, bitno je samo da ona “tapacira” naš želudac i samim tim na omogućava da unesemo vitamine i minerale i da budemo siti. Kad kažem siti, to znači da možemo da funkcionišemo mnogo bolje nego kada bismo uzeli da jedemo meso, jaku hranu, roštilj, čemu smo mi Srbi skloni. I za početak dana i za kraj”.

Dr Raičević ističe da je najvažnije da unosimo hranu koja u sebi ima voće, odnosno voće i povrće. Da li nas osećaj vara da kada posle konzumiranja salate brzo osetimo glad i šta uraditi u takvim situacijama, objasnila je nutricionistkinja Raičević u nastavku…

Izvor: prva.rs