Zajednička izjava, usvojena na sastanku predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića sa predsjednicima i potpredsjednicima skupština gradova i opština Srpske, predstavlja temelj za deklaraciju o zaštiti imovine lokalnih zajednica i Republike Srpske, rečeno je u Јutarnjem programu RTRS-a.

Predsjednik Skupštine grada Prnjavora Željko Simić i predsjednik Skupštine grada Trebinja Dragoslav Banjak istakli su da je iz Republike Srpske poslata jednoglasna poruka nelegitimnom i nelegalnom Kristijanu Šmitu, a to je da će interesi Republike Srpske biti zaštićeni i da se neće dozvoliti njeno urušavanje.

Simić je naglasio da je važno što su predsjednici i potpredsjednici skupština gradova i opština Republike Srpske sjeli za isti sto, bez obzira na političko opredjeljenje i stranačku pripadnost i zajedno sa predsjednikom Narodne skupštine, poručili da će Srpska zašititi svoje nadležnosti, prvenstveno imovinu.

On je istakao da je za deeskalaciju krize u BiH potrebno ukidanje spornog pravila Ustavnog suda BiH o odlučivanju, vraćanje u okvire Dejtonskog sporazuma i povlačenje zakona koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Banjak je naveo da će deklaracija o zaštiti imovine biti upućena na usvajanje u lokalnim skupštinama širom Srpske.

Podsjećamo, na sastanku predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića sa predsjednicima i potpredsjednicima skupština gradova i opština Srpske usvojena je zajednička izjava u kojem je iskazana podrška predstavnicima Srpske u borbi za zaštitu nadležnosti Republike Srpske.

Pozvali su i međunarodnu zajednicu da otkaže podršku Kristijanu Šmitu koji nije izabran u skladu sa procedurama i koji nema saglasnost Savjeta bezbjednosti UN-a. Osudili su i odluku Ustavnog suda o izmjeni Pravila Ustavnog suda. Takođe, iskazali su oštro protivljenje da se imovina Srpsk pretvori u “državnu imovinu BiH”.

Autor: RTRS