Branimir Tamindžija iz Nevesinja pčelarstvom se bavi već 16 godina, od kada je dobio dijagnozu multipla skleroze.

Branimir Tamindžija iz Nevesinja pčelarstvom se bavi već 16 godina, od kada je dobio dijagnozu multipla skleroze.

Tragajući za lijekom koji bi mu olakšao tegobe, zaljubio se u pčelarstvo.

Zahvaljujući projektu USAID-a on planira približiti pčelarstvo posjetiteljima Nevesinja, a posebno ljudima koji imaju dijagnozu kao on.

“Tada sam pročitao da pomaže apiterapija, napisao sam projekt, podržalo ga je Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i krenuo sam sa 20 košnica. Sada moji pčelinjaci imaju preko 50 košnica. Mi smo dobili podršku u vidu dva stola i četiri klupe gdje možemo dočekati naše turiste u pčelinjaku kada dođu, da mogu sjesti i degustirati med, ali i sir od naših susjeda prijatelja”, priča Branimir za BHRT.

On ističe da je potražnja za preparatima od meda koji mogu pomoći ublažavanju tegoba kod multipla skleroze velika, ali da zbog obima posla ne mogu ići u komercijalizaciju.

Želja mu je da pomoću budućih projekata osposobe prostor u kojem bi se mogli obučavati budući pčelari.

“Mi smo u posljednjih nekoliko godina oboljelim u Hercegovini dali pet pčelinjih društava i pet košnica, a prošle godine smo dali nekoliko košnica bez društava. I to nam je veoma drago, da se svi uključe u ovu priču, jer ovo je zdrava priča, korisna za sve ljude fizički u smislu da izađu iz kuće u prirodu, a ovdje imaju i radnu i okupacijsku terapiju”, priča Tamindžija.

Izvor: Nezavisne