Vijest koju su prenijeli ovdašnji mediji, da je generalni sekretar UN Antonio Guteres na zvanično traženje predsjedavajuće Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, da dostavi BiH, ako uopšte postoji, relevantnu odluku SB UN o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika, odgovorio time što je napisao da je tzv. Savjet za implementaciju mira u BiH jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika, predstavlja grubu uzurpaciju ovlašćenja generalnog sekretara UN, rekao je Milan Blagojević, savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

Kako je rekao, za takvu kvalifikaciju postoje najmanje dva pravna argumenta, koji razotkrivaju ne samo tu uzurpaciju nego, kaže, i teške neistine koje je izrekao Antonio Guteres.

“Jedan od tih argumenata nalazi se u članu 97. Povelje UN, kojim je propisano da je generalni sekretar UN administrativni službenik UN, što znači da on stoji na raspolaganju UN-u i državama članicama te svjetske organizacije i njegova funkcija nema političko-odlučujući karakter, niti može da daje svoja tumačenja međunarodnog prava, već je on tu da bude na administrativnoj usluzi Organizaciji UN i svakoj državi članici te organizacije”, kaže Blagojević.

Zbog toga je, objašnjava, krajnje nedopustivo i predstavlja očiglednu uzurpaciju vlasti od strane Antonija Guteresa kada on, u svojstvu generalnog sekretara UN, na pismo predsjedavajuće Predsjedništva BiH odgovara pravno neutemeljenom tvrdnjom i neistinom da je tzv. Savjet za primjenu mira u BiH navodno “jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika za BiH”.

“Koliko je sve ovo neistina, koja ne služi na čast ne samo Guteresu, nego prije svega UN-u, razotkriva nam važeće međunarodno pravo, na koje se Guteres nemušto poziva. Naime, najrelevantniji izvor međunarodnog prava u kojem je sadržan odgovor koji zloupotrebljava Antonio Guteres, sadržan je u članu 1. stav 2. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog ugovora, koji je izvor međunarodnog prava i pohranjen je upravo u Sekretarijatu UN kojim rukovodi Antonio Guteres. Dakle, u članu 1. stav 2. Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog ugovora je ugovoreno (između Republike Srpske, Federacije BiH, tadašnje RBiH, Republike Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije) da te ugovorne strane traže da se imenuje visoki predstavnik relevantnom rezolucijom SB UN. Dakle, očigledno je da samo SB UN ima nadležnost za imenovanje visokog predstavnika, a ne fantomski savjet za primjenu mira, čije postojanje nije dozvoljeno nijednim izvorom međunarodnog prava”, kaže Blagojević.

Zato , navodi Blagojević, treba javno reći da Antonio Guteres govori neistinu, koja je tim veća i teža jer je izašla iz usta generalnog sekretara UN, kada je izmislio da je takav fantomski savjet za primjenu mira navodno jedino relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika.

“Drugi argument koji razotkriva uzurpaciju i nečasno nastojanje Antonija Guteresa da sakrije navedenu istinu, sadržan je u načinu na koji Guteres pokušava da zaobiđe odgovor na sasvim jednostavno pitanje koje mu je uputila predsjedavajuća Cvijanović. Naime, pitanje gospođe Cvijanović je glasilo: da li postoji rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika”, kaže Blagojević.

I umjesto da odgovori na to pitanje, objašnjava on, Guteres smišlja i iznosi neistinu, grubo obmanjujući svjetsku javnost da navodno o tome ne odlučuje SB UN, već onaj fantomski i protivpravni Savjet za primjenu mira.

“A sve je tako jednostavno, pa je Guteres, umjesto neistina koje iznosi, samo trebalo da putem svog osoblja u Sekretarijatu UN provjeri i kroz službeni dokumentacijski sistem UN utvrdi, a zatim i obavijesti, da SB UN nije imenovao Kristijana Šmita za visokog predstavnika i da zbog toga Šmit nije visoki predstavnik.
A možda se, pored svih navedenih argumenata, na pitanje zašto se Guteres upustio u ovakav poduhvat uzurpacije vlasti i iznošenja teških neistina odgovor nalazi i u činjenici dostupnoj na internet portalu organizacije Madridskog kluba (Club de Madrid). Pristupom tom portalu, od 20.7.2023. godine, utvrdio sam da je Antonio Gutereš član tog privatnog kluba, i to zajedno sa Zlatkom Lagumdžijom ambasadorom BiH pri UN, a tu su još i Bil Klinton i Havijer Solana”, zaključio je Blagojević.

Izvor: banjaluka.net