Savjetnik za ustavno-pravna pitanja srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Blagojević rekao je u našem Јutarnjem programu da je generalni sekretar UN-a Antonio Guteres pod uticajem onih sila kojima ne odgovara istina o stanju u BiH.

Istakao je da se Guteres po načinu odgovora na pismo srpskog člana Predsjedništva Željke Cvijanović ponio neozbiljno i neodgovorno.

– Odgovor Guteresa je i zloupotreba vlasti koja mu ne pripada prema Povelji Ujedinjenih nacija. Cvijanovićeva se legalno i legitimno obratila sa jednostavnim pitanjem. Ona je upitala da je Guteres obavijesti da li postoji ili ne postoji relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH – kaže Blagojević

Blagojević je rekao da Guteres na takvo jednostavno pitanje odgovara na nešto za šta nije ni pitan.

– On kaže da Ujedinjene nisu dio Dejtonskog sporazuma i tog takozvanog savjeta za sprovođenje mira. A onda kaže da je savjet za sprovođenje mira relevantno tijelo za imenovanje visokog predstavnika, što je neistina i to teška neistina – navodi Blagojević.

Blagojević ističe da i Guteres i oni koji su pripremali odgovor znaju da međunarodno pravo kaže nešto drugo.

– U Dejtonskom sporazumu piše da se visoki predstavnik imenuje odgovarajućom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN. Znači jedino je Savjet bezbjednosti UN relevantno tijelo, a ne takozvani savjet za sprovođenje mira – pojasnio je Blagojević.

Blagojević je dodao da je  savjet za sprovođenje mira protivpravno, fantomsko i nepostojeće tijelo.

– Nigdje u nećemo naći u dokumentima da se osniva neki savjet za sprovođenje mira. Neke države su same sebi dale za pravo da osnuju takav savjet da upravljaju BiH, kao da je BiH neka kolonija koja je pod protektoratom – izjavio je Blagojević.

Autor: RTRS