Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je za RTRS da je njegova obaveza da gradi najbolje odnose sa Srbijom i njenim rukovodstvom.

– Moje je da priznam legitimitet vlasti u Srbiji i mogu da posvjedočim da je ovo period najintenzivnije izgradnje. Mogu da posvjedočim i ne krijem da je Vučić podigao Srbiju i politički i ekonoski, infrastrukturno pogotoov. Pomaže Republiku Srpsku, ali i Srpska isto pomaže Srbiji u kapacitetu koji ima. Mi smo deset puta manji u potencijalu od Srbije, ali mi jesmo i možemo da budemo dobar partner – istakao je Dodik u intervjuu za RTRS.

On je rekao da je Srbija u veoma delikatnoj i teškoj situaciji u pogledu Kosova i Metohije, ali da je danas daleko snažnija nego što je to bila prije 15 godina.

– Samo snažna Srbija omogućava i nama tu poziciju – poručio je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da će na inicijativu Republike Srpske 4. avgusta u Banjaluci biti održana sjednica vlada Srpske i Srbije i da će isti dan u Prijedoru biti obilježen Dan sjećanja na stradale i prognane u akciji “Oluja”, što potvrđuje puno puno uvažavanje i partnerstvo.

– Vučić 3. avgusta dolazi sa delegacijom, imaćemo sastanke na kojima ćemo razgovarati o najvažnijim pitanjima u okviru sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama – istakao je on.

Dodik je dodao da će biti razgovarano i o Kristijanu Šmitu, odnosno, kako je rekao, o izjednačavanju ocjene o Šmitu koji nije visoki predstavnik.

On je istakao da BiH mora da funkcioniše kao zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda koja moraju biti jednako predstavljena, te da je Republika Srpska u najboljem statusno-političkom trenutku.

Dodik je rekao da su na sastanku sa hrvatskim predsjednikom Zoran Milanovićem, koji je održan juče na Hvaru, potvrđene ove pozicije, podsjetivši da se nakon toga susreo sa Vučićem.

On je naveo da izjave da je Republika Srpska izolovana, nemaju uporište i da to nije tačno.

– Dokazao sam da nije. To dokazuje i nedavna posjeta mađarskog premijera Viktora Orbana i sastanci s njim. To dokazuju i moji jučerašnji sastanci sa Milanovićem i predsjednikom Srbije – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao i da Srpska nikada nije imala bolje ekonomske pokazatelje.

– Inflacija djeluje, ali se borimo. Slušali smo priče kako će Republika Srpska propasti u martu, junu… sada neki kažu sigurno u martu sljedeće godine. Nećemo propasti ni u martu, Republika Srpska ne propada – poručio je Dodik.

Autor: RTRS