Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sudije Ustavnog suda BiH biti izabrane kada se donese zakon o tom sudu.

Dodik je u intervjuu za RTRS istakao da Republika Srpska neće napustiti poziciju odbrane svojih interesa, navodeći da je neimenovanjem sudija iz Republike Srpske spriječena mogućnost donošenja privremene mjere u Ustavnom sudu BiH.

– Kada smo rekli da nema sudija iz Republike Srpske dok se ne riješi ovo pitanje ukinuto je malo vijeće Ustavnog suda BiH, koje, opet, između ostalog, donosi privremene mjere, kao kada donesemo zakon, a oni ga zabrane istog dana. To je privremena mjera. Sada je ne mogu donijeti jer nema kvoruma – rekao je Dodik.

On je istakao da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske nisu narušeni jer su u skladu sa njima pokrenute procedure, te naglasio da opozicija mogućnost pokretanja procedure za izbor sudija iz Srpske u Ustavni sud BiH prikazuje kao da je to već završeno.

Dodik je naglasio da opozicija ne razumije taktiku i strategiju.

– Rekao sam, moguće je da ćemo pokrenuti proceduru, a oni to prikazuju kao da je već završeno. Ništa nije završeno, moguće je da ćemo pokrenuti. To je procedura, to nije nikakva odluka – rekao je Dodik.

Kada je riječ o EU, Dodik je rekao da je pred BiH težak put, ali je situacija relaksirana otvaranjem spornih pitanja kao što je Ustavni sud BiH, što je i sastavni dio 14 ključnih prioriteta koje je ranije postavila Evropska komisija.

Dodik je podsjetio da je BiH bila u obavezi da pet godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imenuje domaće sudije u Ustavni sud BiH, te da se ovo pitanje nalazi i na spisku 14 prioriteta EU.

Uprkos kritikama predstavnika EU i SAD, Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje pri svojim stavovima i politici, te da zakoni o neprihvatanju “visokog predstavnika” i neobjavljivanju odluka Ustavnog suda BiH ostaju na snazi.

Autor: RTRS