Grupa djece uzrasta od 13 do 15 godina krenula je danas iz Prijedora na put u Grčku gdje će do 14. avgusta boraviti u ljetnom međunarodnom omladinskom kampu u Atini.
Predsjednik Udruženja “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo” i koordinator “Grčkog kutka Platon” u Prijedoru Nebojša Savanović potvrdio je Srni da je riječ o polaznicima prethodno formiranih grčkih kutaka u BiH i realizaciji inicijative grčkog ambasadora u BiH Dmitirisa Papandreua o besplatnom boravku djece u ljetnom kampu u Grčkoj.

“Uspostavljen je most između Grčke i nas kojim su djeca otišla u Grčku. Nekada u ratu, a danas u miru, nekada voz, a danas autobus sa djecom otputovao je u Grčku i tamo će djeca boraviti u ljetnom kampu kod Atine, od 31. jula do 14. avgusta”, rekao je Savanović.

On je dodao da je Udruženje građana “Srpsko-grčko bratstvo i prijateljstvo”, koje su formirala u najvećem broju djeca koja su 1995. godine u ratu odlazila u Grčku na školovanje, uz pomoć institucija Republike Srpske organizovalo ovo putovanje.

“Mi smo dobili to iskustvo od života, sada ga prenosimo na nove generacije kao priliku za nešto što će im ostati u sjećanju. Značaj ovoga što smo napravili, a neki će reći obnovili, biće jasniji u godinama ispred nas”, poručio je Savanović.

Potpredsjednik Udruženja Mirko Miloica istakao je da je ovo novi početak i iskustvo za ovu generaciju djece, a, ustvari, nastavak gostoprimstva bratskog naroda, Grka, koje seže od zime 1915/16. godine.

“Iskustvo koje smo mi stekli u ratu ova djeca će imati priliku da dobiju u miru. Grčka je zemlja u koju se svaki čovjek koji je posjeti zaljubi do srži”, poručio je Miloica.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević, koji je i član Upravnog odbora Udruženja, izjavio je da je ovo je kruna dosadašnjeg rada udruženja i zalog za budućnost.

“Sa malo sredstava i puno volje i uloženog napora, postigli smo mnogo”, poručio je Kovačević.

Grčki kutak je u Prijedoru kao osmi u mreži grčkih kutaka u BiH osnovan u oktobru prošle godine i u prethom periodu organizovan je niz aktivnosti s ciljem da postane centar grčke kulture i jezika u Prijedoru, ali i spona i poveznica dva naroda.

Izvor: SRNA/kozarski