Sankcije SAD prema izabranim zvaničnicima u Republici Srpskoj i na nivou BiH i njihovo olako prihvatanje od pojedinih federalnih političara, ali i likovanje dijela političkog establišmenta Srpske, samo su dokaz institucionalne krize BiH i prihvatanja kontinuiranog protektorata kao pozitivnog modela vladanja, izjavio je danas Srni u Istočnom Sarajevu sociolog Vladimir Vasić.

Vasić smatra da je paradoksalno i zdravorazumski teško shvatljivo da neko ko se zalaže i zaklinje u suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i političku nezavisnost iz godine u godinu uživa u političkom mazohizmu.

“Riječ je o ljudima koji svoj politički angažman zasnivaju na patriotizmu i očuvanju svega onoga što jednu državu čini državom pa taman to bila i BiH a dozvoljavaju da strane vlade i interesni centri moći na najgrublji mogući način razvaljuju suverenitet i ustavni poredak ove države, a samim tim nekim drugim političarima u BiH stvaraju preduslove za izmjenu teritorijalnog integriteta”, rekao je Vasić povodom uvođenja američkih sankcija srpskom članu Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru Srpske Radovanu Viškoviću, predsjedniku Narodne skupštine Nenadu Stevandiću i ministru pravde Milošu Bukejloviću.

Neshvatljivo je zdravom razumu, istakao je on, da sankcije uvedu članu Predsjedništva “zemlje u koju se kuneš, a da se tome neko raduje a taj neko se naziva ‘bh patriotom'”.

Svidjelo se nekome ili ne, dodao je on, Cvijanovićeva je trenutno dio vlasti na nivou BiH i kao takva predstavlja zemlju na najvišem mogućem stepenu vlasti.

On je istakao da je u trenutnim političkim, geopolitičkim i socijalnim okolnostima najvažnije da srpski narod iskaže nacionalno, a kroz njega i političko jedinstvo, što će biti najbolji odgovor na bilo koju represivnu mjeru.

“Urgentno je da odgovorni politički lideri u Republici Srpskoj, za trenutak, spuste partijaške barjake i u ovom nacionalnom domenu postignu političko jedinstvo, a ne da likuju i podržavaju bilo kakakv strani intervencionizam”, naglasio je Vasić.

On smatra da se olako prelazi preko činjenice da su mladi ljudi devedesetih godina svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, a zarad njihove žrtve i pijeteta ka njihovom stradanju svako odgovorno lice u Srpskoj na ovakve političke poteze stranih centara moći “bar trebao da zaćuti ukoliko nema i ne može da povuče ozbiljniji i svrsishodniji potez”.

“U suprotnom, svako onaj ko se raduje bilo kojem političkom intervencionizmu ili ko ga podržava i omogućava njegovu implementaciju u Srpskoj, zaslužuje da se nađe na deponiji političkog i nacionalnog smetljištva”, poručio je Vasić.

Autor: SRNA/Srpskainfo