Srpska i Srbija odlučne su da pamte svoje žrtve i od toga nikada neće odustati – ovo je jasna poruka koja je poslata iz Prijedora sa obilježavanja Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u “Oluji”.

Dan kasnije, i političari i analitičari saglasni su da Republika Srpska i Srbija imaju pravo da njeguju sve značajne datume i događaje u istoriji srpskog naroda i da je skup u Prijedoru organizovan na dostojanstven način.

Sastanci, koji su bili organizovani u predhodna dva dana, potvrda su, ističu, jedinstva srpskog naroda i uzajmne podrške Srpske i Srbije.

Snažne i jasne poruke čule su se iz Prijedora sa obilježavanja Dana sjećanja na Srbe stradale u “Oluji” – Srpska i Srbija nastaviće da obilježavaju sve bitne datume iz srpske prošlosti, posebno stradanja, da se ona ne bi ponovila.

Nikom se, poruka je, neće dozvoliti i da omalovažava srpsko stradanje, uz jasnu namjeru da se svima kaže istina o protjerivanju Srba u “Oluji”.

– Ono što oni nazivaji “Olujom”, bio je udruženi zločinački poduhvat Sjedinjenih američkih država, njihovih monstrumskih planova prema Srbima, zajedno sa korištenjem hrvatske vojske koja je jedva dočekala da etnički očisti taj prostor i učini ga tužnim danas i svih ovih godina i decenija – izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh srpski Porfirije uputio je poruku da je mir najviša vrijednost i poručio da treba poštovati svačiju bol.

Da se poštovanje prema tuđim žrtvama mora pokazati, ali nikada se ne odreći svojih, jasan je bio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Poručio je da će Srbija uvijek biti uz svoj narod i Republiku Srpsku.

– Posao Srbije, naš zadatak, naša obaveza, naša sveta dužnost je da budemo uz narod Republike Srpske kada je teško. Kada vam najmoćnija sila uvodi sankcije, da, mi ćemo da kažemo, jedna mala slobodarska Srbija neće da uvodi sankcije i pomoći će Republici Srpskoj – naglasio je Vučić.

Srpsko jedinstvo demonstrirano je na najbolji mogući način u protekla dva dana u Republici Srpskoj, kaže predsjednik Nove srpske demokratije iz Crne Gore Andrija Mandić, koji je i sam prisustvovao obilježavanju u Prijedoru.

– Moram vam reći da poruke koje smo čuli i od predsjednika Srbije i Republike Srpske i patrijarha, to nisu bile poruke građanima Prijedora, to su bile poruke svim Srbima, ma gdje oni živjeli – rekao je Mandić.

Da smo jedan narod pokazuje i opredjeljenje dva predsjednika da se bitni istorijski datumi zajednički obilježavaju, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

– Skup je organizovan na jedan dostojanstven način, poslate su poruke jedinstva srpskog naroda, politika Srpske i Srbije. Mi se toga ne stidimo, mi želimo da to afirmišemo cijeneći da je to naše legitimno nacionalno pravo – poručio je Košarac.

Obilježavanju u Prijedoru prethodio je niz sastanaka organa Srpske i Srbije koji su, kako navodi ministar inistar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Željko Budumir, imali veliki politički značaj.

Poruke koje su poslate bitne su, ističe, jer se srpski narod bori za svoju ustavnu poziciju u BiH i nalazi se pod velikim pritiskom zapadnih sila.

– Zato je ova posjeta toliko značajna u ohrabrenju Republici Srpskoj i direktnoj političkoj i ekonomskoj podršci njenom rukovodstvu koje se u ovom trenutku nalazi pod pritiskom, posebno SAD-a koje su uvele sankcije najužem državnom vrhu Srpske – istakao je Budimir.

Da će Srbija štititi interese srpskog naroda i Republike Srpske saglasan je i politički analitičar Stevica Deđanski.

Ocjenjuje da pritisci koji postoje i želja da će poništi Republika Srpska neće uspjeti dok god Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma to ne bude dozvoljavala.

– Ovdje je pritisak na Dodika prije svega, svi ostali su kolateralna šteta, to jeste da odustane od Dejtona i prizna ovog lažnog Kristijana Šmita. Pritisci na Dodika su i pritisci na Republiku Srpsku i tu je bitno ono što je Vučić rekao da se Srbija neće ponašati kao nekad u prošlosti da uvodi sankcije na Drini ili našim prijateljima i braći preko Drine – istakao je Deđanski.

Predsjednik Srpske i danas je poručio da je saradnja Srpske sa Srbijom odlična. Ta saradnja, kaže, nije uperena protiv bilo koga i dobro je došao svako ko je želi u okviru dejtonskog aranžmana.

Autor: RTRS