Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva (SPC) slave 8. avgusta Svetu Paraskevu, u narodu poznatu kao Trnova Petka.

Ovaj praznik posebno poštuju žene.

Praznikom Svete Petke Trnove završava se mali ljetnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.

Ova svetica rođena je u Rimu. Poslije smrti roditelja, koji su bili veoma imućni, sve naslijeđeno je podijelila sirotinji i zamonašila se. Stradala je u progonima hrišćana, ali je pokazala nevjerovatnu hrabrost i jačinu vjere.

Mošti Trnove Petke čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odjeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

Običaj je da se žene ne bave kućnim poslovima, već treba da praznuju i provedu dan u radosti, miru i molitvi.

Naše prabake su vjerovale da na današnji dan nikako ne valja mijesiti hljeb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Na današnji dan žene i djevojke beru sveže cvijeće i sa njim ukrašavaju svoje domove kako bi u njima cijele godine vladali mir i sloga. Takođe, vjeruje se da danas treba obući novu i lijepu odjeću, posebno djevojčicama, kako bi ih pratila sreća.

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i vjeruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima, jer vjeruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema, prenosi ATV.

Molitva Svetoj Petki Trnovoj glasi:

“Sveta Petko, Božja svetiteljko, moli Boga za nas. Udostojila si se gledanja lica Božja kao čedo našeg naroda, slavna Petko svetiteljko, pa imamo slobodu tebi govoriti, srodnici našoj, i tebe moliti za spasenje duša naših”.

Izvor: Srpskainfo