Grupa momaka iz Podrgmečkog sela Kršlje kod Novog Grada došla je na ideju da izgradi Spomen kompleks za borce iz sva tri rata i time im oda počast i spasi od zaborava mjesne i nacionalne junake.

U izgradnju spomen kompleksa uključilo se 180 mještana, što kroz finansijsku pomoć, a nešto i direktno učestvujući u samoj izgradnji.

– U početku bila ideja da spomenik bude samo za borce posljednjeg rata. Krenulo se sa realizacijom projekta, radovi su počeli početkom juna prošle godine, trajali su cijelo ljeto. Postavljene su granitne ploče, krst, sada se stalo, zima je, ali očekujemo uskoro nastavak radova – ističu mještanin ovog sela i inžinjer Nenad Pavić.

Inžinjer Marko Drobac, kaže da je ovim potezom ispravnjena nepravda i prema solunskim dobrovoljcima, na koju se čekalo 105. godina.

– Izgradnjom kompleksa željeli smo doći i do nacionalnog jedinstva, koje nam je prijeko potrebno. Ovdje možemo spomenuti 11. januar 1993. godine kada su poginula četiri borca iz sela od ukupno 56 sa novogradske opštine, toga dana u reonu Suve Međe, sigurno kao najtužniji dan u istoriji sela – poručio je Drobac.

Sva tri spomenika povezuje centralni zid koji je izgrađen od starog kamena svetih Ćirila i Metodija, a izgradnju je blagoslovio Episkop Јefrem.

U završnoj fazi je i mongrafija sela od rimskih dana do danas, sa posebnim pečatom na spomenuta tri rata.

Autor: RTRS