Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić svečano je otkrio spomenik kompozitoru i pjevaču Tomislavu Tomi Zdravkoviću, koji se nalazi u beogradskoj boemskoj četvrti Skadarlija. Spomenik, koji je djelo vajarke Katarine Tripković, zajedno s gradonačelnikom otkrili su i podnosilac ove inicijative u svojstvu građanina Rasim Ljajić, kao i članovi porodice pjevača, supruga Gordana i kćerka Žaklina.

Šapić je tom prilikom naveo da je ovo važan momenat za grad i  narod, te da će se Skadarska ulica zasigurno ubuduće zvati i Tomina ulica.

– Toma je simbol jednog vremena, jedne kulture i duše našeg naroda, koja se upravo u Skadarliji na poseban način izražava i čega su svjedoci stranci koji dođu ovdje. Broj zaista spontano skupljenih ljudi takođe pokazuje važnost ovog momenta za kulturu, muziku i duh srpskog naroda, koji je Toma na specifičan, sebi svojstven način i svojom umjetnošću uspio da sublimira. Siguran sam da će njegove pjesme živjeti zauvijek, kao i sjećanje na njega – rekao je Šapić.

FOTO: : MITAR MITROVIĆ / RINGIER
FOTO: : MITAR MITROVIĆ / RINGIER

Rasim Ljajić je precizirao da je prošlo dve godine i dva dana od podnošenja inicijative Gradskoj upravi, koju je potpisalo nekoliko hiljada građana. Zahvaljujući razumijevanju i bivše i sadašnje uprave, sa Aleksandrom Šapićem na čelu, u transparentnoj atmosferi i poštujući sve zakonom predviđene obaveze ova inicijativa se danas realizuje, naveo je on.

– Ovo jeste spomenik velikom umjetniku, pre svega pjesniku, tekstopiscu, kompozitoru, stvaraocu, pa tek onda pjevaču. Toma je bio sve to u jednoj osobi, jedinstven i neponovljiv. Ovo je i spomenik jednom vremenu, ali i spomenik supkulturi tog vremena, koju je Toma svojim pjesmama i te kako obilježio. Ovo je spomenik svim ženama, tamburašima, palmama na obali mora, prokletim nedjeljama, kafanama i raznoraznim sudbinama koje se dešavaju u njima, dakle, njegovim pjesmama – istakao je Ljajić.

Spomenik je napravljen od bronze i sa postamentom visine je oko dva metra, a izliven je u Livnici „Jeremić”. Tokom svečanosti izvođene su poznate pjesme Tome Zdravkovića, piše Blic.

Izvor: Srpskainfo