Dobitnik ovogodišnje Književne nagrade “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare” je pjesnik Blagoje Baković iz Vrbasa, saopšteno je danas nakon završne sjednice Organizacionog odbora 51. Književnih susreta na Kozari.

” Snažna maternja melodija jezika u poeziji Blagoja Bakovića izvorno ga svrstava u red onih stvaralaca koji su izrasli u istoj onoj pjesničkoj vertikali na kojoj je nastalo i magistalno djelo Skendera Kulenovića”, navodi se u obrazloženju jednoglasno donijete odluke tročlanog žirija koji je ove godine radio u sastavu Goran Maksimović profesor sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Nišu, predsjednik žirija i članovi Duško Pevulja , profesor sa Filološkog fakulteta u Banja Luci i pjesnikinja Dragana Kragulj iz Prijedora.

Blagoje Baković pripada generaciji srpskih pjesnika koja je na književnu scenu stupila osamdesetih godina 20. vijeka. Počeo je da piše najprije kao gimnazijalac u Bijelom Polju, a zatim i kao student na Nastavničkom fakultetu u Nikšiću i Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Pored poezije, piše i esejistiku.

” Lirski govor Blagoja Bakovića karakteriše snažna vezanost za zavičaj, kao mjesto u kome je prvi put prepoznao suštinsko biće stvari i pojava, a zatim i za nacionalne teme, za prolazno i trajno u ljudskom postojanju, kao i za izvorni srpski jezik i oneobičavanje melodije i leksike maternjeg jezika.”, navodi se u obrazloženju žirija.

Pjesme su mu prevođene na dvadeset osam jezika. Zastupljen je u pedesetak antologija poezije na srpskom i stranim jezicima, najviše na ruskom jeziku sa pedeset pjesama. Uvršten je u lektiru i čitanke. Dobitnik je brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada za pjesnički rad.

Na sjednici Organizacionog odbora 51. Književnih susreta na Kozari danas je usvojen i program manifestacije koja će trajati od 11-16.septembra.

Susreti počinju Malim poetskim časom na Paležu pod nazivom “Spomen na Skendera” 11.septembra, a istog dana biće predstavljena monografija o Tihomiru Tihi Ilijaševiću iz edicije “Sjećanja” , izdavačke djelatnosti Književnih susreta na Kozari.

Iz bogatog programa ovogodišnjih Susreta izdvajamo zvanično otvaranje susreta u petak 15.septembra u Pozorištu Prijedor i poetski čas na Mrakovici u podne 16. septembra. Istog dana u Pozorištu Prijedir biće održano Veče laureata kada će pjesniku Blagoju Bakoviću biti uručena nagrada “Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare”

Učesnici ovogodišnjih 51.Književnih susreta na Kozari su Nenad Grujičić , Boro Kapetanović , Goran Šaula, Dragana Kragulj , Aleksandra Čvorović , Berislav Blagojević , Vid Vukelić i Ranko Preradović , kao i zavičajni pjesnici Hristina Mrša, Kristina Plavšić, Ognjen Vlačina, Danijel Gatarić, Dalibor Mirosav , Rakulj Milan i Anela Sejarić Vujinović.
Organizator i generalni pokrovitelj 51.Književnih susreta na Kozari je grad Prijedor, saorganizatori gradovi Banjaluka, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, Kostajnica, Novi Grad i Kozarska Dubica, a pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i sponzor novčanog dijela nagrade Arcelor Mital Prijedor.

Izvor: prijedorgrad