U Prijedoru se danas održavaju 17. susreti invalida rada Republike Srpske.

Predsjednik Saveza invalida rada Republike Srpske Jovan Zeljković kaže da na susretima učestvuju invalidi rada od Trebinja do Novog Grada.

„Cilj je druženje jer mi, kao što drugi imaju svoje slave, mi smo to nazvali susreti i sastanemo se svake godine od Trebinja do Novog Grada da se malo opustimo, da malo popričamo, da malo porazgovaramo i to je naš susret, naša slava, naše sastajanje svake godine u nekoj drugoj opštini ili gradu“, kaže Zeljković.

On je dodao da se invalidi rada zalažu da osim invalidske penzije ostvare i pravo na invalidninu.

„Ja kao predsjednik nastojim da se izborim za to da invalidi rada sem svoje penzije dobijaju  i invalidninu, pa koliku toliku, na neki način bi se dogovarali. Ja znam da su to sredstva, ali nećemo odustati od toga da i mi taj svoj status riješimo“, rekao je Zeljković.

U RS ima 60.000 invalida rada, od koji su 10.000 članovi Saveza invalida rada. Iz Saveza kažu da imaju 10 gradskih i opštinskih udruženja, ali da se bore za ostvarenje prava i za one koji nemaju svoje udruženje.

Predsjednik  Saveza invalida rada grada Prijedora Rade Mudrinić kaže da u Prijedoru ima 520 invalida rada koji su članovi Saveza. On je dodao da Savez ima dobru saradnju sa Gradskom upravom koja im i finansijski pomaže.

„Članovima podijelimo nešto što dobijemo od lokalne zajednice, nešto u paketima, nešto u gotovini, po 30, 40 KM, a nekome kupimo taj paket u vrijednosti 40 KM i njemu je drago. Grad nam redovno dostavlja sredstva, prošle godine smo dobili 8.000 KM za projekat“, rekao je Mudrinić.

17. susreti invalida rada počeli su polaganjem vijenca ispred spomenika poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata  „Za krst časni“, a potom će invalidi rada druženje nastaviti na Kozari gdje će položiti vijenac na spomen obilježje poginulim borcima NOR-a.

Izvor: kozarski