Јedinstven stav svih predstavnika Srpske zaposlenih u Savjetu ministara i agencijama, spremni su da napuste rad u zajedničkim institucijama, ako budu nastavljene provokacije Kristijana Šmita. Na sastanku u Istočnom Sarajevu iskazana je potpuna lojalnost politici institucija Republike Srpske, njenim ustavnim nadležnostima i Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Crvena linija je postupanjima lažnog visokog predstavnika pređena, ističe zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ukazujući da je apsolutno neprihvatljiv pokušaj Kristijana Šmita i njegovih domaćih i inostranih pomagača da se BiH modelira izvan temelja Ustava i Dejtonskog sporazuma.

-Najvažnija poruka danas jeste krajnja lojalnost od svih onih koji danas predstavljaju Republiku Srpsku u Savjetu ministara i njenim institucijama i agencijama. Vrlo jasno i jedinstveno smo rekli da je Šmit nelegalan, nelegitiman. Da je stranac koji unosi previše problema u BiH i da je sigurno uzrok nestabilnosti u BiH. Da napada i provocira Republiku Srpsku i da ako misli da je postigao rezultat, grdno se vara – poručio je Košarac.

Stav je da su Šmitovi postupci ojačali i afirmisali demokratske kapacitete Srpske, ali prouzrokovali probleme cijeloj BiH. Ministar finasija i trezora Srđan Amidžić upozorava da problem neće nestati ako Sarajevo ignoriše nezadovoljstvo naroda u Srpskoj.

– Onog momenta kada mi budemo stekli dojam da je naš rad u zajedničkim institucijama besmislen, da mi ne možemo raditi ono za šta smo izabrani, ja ne vidim zašto više da se bavimo ovim poslom – rekao je Srđan Amidžić, ministar finasija i trezora u Savjetu ministara.

I srpski delegati u Domu naroda BiH najavljuju da će u budućem periodu zajednički donositi odluke koliko je svrsishodno učestvovati u radu Parlamentarne skupštine BiH. U saopštenju Kluba delegata srpskog naroda iskazana je podrška Zajedničkoj izjavi članova Kolegijuma Paralamentarne skupštine BiH Nikole Špirića i Nebojše Radmanovića, kojom se zahtijeva striktno poštovanje ustavne pozicije Republike Srpske, njenih institucija i predstavnika.

Autor: RTRS