Investiciono razvojna banka Republike Srpske, u saradnji sa Vladom Srpske, organizuje konferenciju “Invest forum”, koja će biti održana u utorak, 19. septembra, u Banjaluci.

– Sve je spremno za ovaj veliki događaj. Iz 21 zemlje dolazi 65 kompanija, koje su aktelne na svjetskom nivou, što je potvrda da je Republika Srpska u fokusu svih tih kompanija, te da je i zanimljiva – istakao je vršilac dužnosti direktora IRB-a Srpske Dražen Vrhovac u našoj emisiji Aktuelno.

Kako on dodaje, pozivnice za ovaj događaj nisu slali, dakle ljudi su sami prihvatili da pređu toliki put zbog foruma koji se održava samo jedan dan.

– Kada gledamo prijave na Invest forum, brojne su zemlje u koje ni mi nismo stigli da odemo. Dolaze nama stvarno velike kompanije, iz Turske, Azerbejdžana, Luksemburga i slično. To su sve svjetski igrači – kaže Vrhovac.

Kada je riječ o trgovini i turizmu, ministar u Vladi Srpske Denis Šulić ističe da je položaj Republike Srpske primamljiv za različite firme koje ovdje žele da otvore svoja postrojenja.

– Invest forum pokazuje da je Srpska primamljiva i sa istoka i sa zapada za kompanije. Cijena električne energije je jeftinija, što je isto dobra prednost za investitore. Ima tu mnogo faktura koji utiču na dolaske stranih investitora, ali su svi povoljni – dodaje Šulić.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ističe da je Invest forum izuzetno dobra prilika za sve.

– Sama činjenica da na ovom forumu učestuvuju privrednici iz 20 zemalja je izuzetno dobra prilika za sve. Ovo je velika šansa za privredu Republike Srpske. Položaj Srpske je svakako nešto što privlači investitore. Strani ivestitori će sigurno tražiti partnere u domaćim privrednicima – kaže Ćorić.

Da je Investicioni forum pun pogodak za Republiku Srpsku potvrdio je i gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

– Politika Vlade koja se promoviše je za nas od velikog značaja za strane investitore. Što se tiče Laktaša, mi smo broj 1. kada su u pitanju ulaganja u privredi, što domaćih, što inostranih kompanija – kaže Bojić.

Dodaje da se konstantno radi na ostvarivanju što boljim uslovima za privrednike.

– Pokušavamo razgovarati sa svima, sabirati iskustva i savjete, ne možete sve uslove ni primjenjivati svuda, ali se trudimo da sve dobre prakse svi primjenimo. Postali smo neizostavan faktor, jer nudimo uslove koji su jako teški za odbiti – zaključuje Bojić.

Autor: RTRS