Dejtonsko rješenje po kome bi u BiH tri naroda u dva entiteta i 10 kantona autonomno rješavala svoje poslove uveliko je ostvareno, uprkos pritiscima kolektivnog Zapada i zato im je bio neophodan Kristijan Šmit koji će kršiti sve što mu stoji na putu ukidanja Republike Srpske, ocijenio je profesor emeritus Nenad Kecmanović.

– A, pošto mu je /predsjednik Republike Srpske Milorad/ Dodik ispred svih demokratskih izabranih funkcionera, institucija i naroda stavio do znanja da je to crvena linija i da tabla na entitetskoj granici `Dobro došli u Republiku Srpsku` više ne važi i za njega, on je smislio da ga uhapsi preko Ustavnog suda i Tužilaštva BiH, koji se i ne spominju u Dejtonskom sporazumu – naveo je Kecmanović u autorskom tekstu “Bosanski rat tablama”, objavljenom u Politici.

Kecmanović je rekao da nema više kuvanja žabe kojoj su pribjegavali prethodni i u Savjetu bezbjednosti UN regularno izabrani visoki predstavnici, otimajući joj jednu po jednu nadležnost.

Prema njegovim riječima, Šmit je odlučio da Srpskoj otme šume, rijeke, poljoprivredno zemljište – naprosto njenu teritoriju, te bi u tom slučaju onda od Republike ostalo još samo ime koje će onda biti sitnica promijeniti u “manji entitet BiH”.

Kecmanović je istakao da u Predsjedništvu BiH, otkako se Dodik vratio u Banjaluku nema više ni njegove “zapaljive retorike”, koja je davala dramsku dinamiku zajedničkim organima.

– Članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Denis Bećirović rade svako po svome, bez direktnih i bučnih trvenja. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić se ućutao jer je bošnjačkim građanistima na vlasti postao višak, hrvatska baza smatra ga izdajnikom, a izmjenom Izbornog zakona najavljuju kraj anomalije da ga biraju Bošnjaci da bi predstavljao Hrvate – naveo je Kecmanović.

On je ukazao da je, odlaskom Valentina Incka i neuspjelim izborom novog visokog predstavnika praktično ukinut i OHR, pa više nema ko da “zavađa da bi vladao”. “Gotovo pa mirna Bosna!”, napisao je Kecmanović.

Kecmanović je napomenuo da je dejtonsko rješenje po kome bi tri naroda u dva entiteta i 10 kantona autonomno rješavali svoje poslove, uz minimum od svega tri nadležnosti zajedničkih organa, uveliko ostvareno uprkos pritiscima kolektivnog Zapada i antiustavnom političkom inženjeringu.

– Zato im je bio neophodan Kristijan Šmit koji će, počev od svog lažnog statusa visokog predstavnika pa nadalje, kršiti ustav, zakone, međunarodne sporazume i sve ostalo što mu stoji na putu ukidanja Republike Srpske – rekao je Kecmanović.

On je istakao da je taj sistem da se jedna laž poziva na prethodnu, prastara praksa svake kolonijalne uprave i, u ovom trenutku u BiH, dostiže svoj krešendo.

– Pošto se prije nekoliko dana nije usudio da uđe u Srpsku na dogovoreni sastanak sa opozicijom da ne bi bio uhapšen i ekstradiran, dao je za njega poražavajuću izjavu “da sa njim tamo niko nije htio da razgovara, pa nije imao rašta ni da ide”. I dodao da “entitetske granice ne postoje – naveo je Kecmanović.

Kecmanović je istakao da su naprotiv – entitetske granice dodatno osnažene manifestacijama u odbranu Dodika.

Prvu je, kako je podsjetio, 1. septembra zakazao Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH pred zgradom Suda i Tužilaštva BiH – a sarajevska vlast ju je zabranila iz “bezbjednosnih razloga”, dok su Srbi uzvratili sa nizom takvih protesta, ali tačno na entitetskim granicama /Istočno Sarajevo, Doboj, Lopare, Nevesinje…/

– Neko iz opozicije reče: “Pa nije Dodik isto što i Srpska!” I u pravu je, ali je ovog puta i jeste riječ o Republici Srpskoj – zaključio je Kecmanović.

Autor: SRNA/RTRS