“Omladinski savjet Republike Srpske radi na tome da zadrži mlade lјude u Republici Srpskoj. To dokazujemo kroz razne projekte, a samo zajedničkim snagama možemo našu Republiku napraviti bolјom i jačom”, rekla je za ”Kozarski vjesnik” predsjednica UO Omladinskog savjeta Republike Srpske, Dijana Gašić.

Omladinski savjet najveća je organizacija u Republici Srpskoj koja okuplјa mlade. Šta Vam je u fokusu rada?

– Omladinski savjet RS osnovan je 2002. godine, a u novembru 2010. godine dobio je status udruženja od javnog interesa. U fokusu rada je zalaganje za ostvarivanje cilјeva i programa propisanih Omladinskom politikom Republike Srpske, najznačajnijim strateškim dokumentom za mlade u Srpskoj. Programi na koje se usmjerava posebna pažnja jesu subvencionisanje kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, podrška samozapošlјavanju mladih starosti do 35 godina pod nazivom ”Startap Srpska”, stipendiranje studenata javnih univerziteta u Republici Srpskoj, kreditna linija za stambene kredite IRB RS – posebna beneficirana grupa za mlade ispod 30 godina, odnosno sva ona pitanja koja su od vitalnog interesa za društvo, a vezana za zaposlenost, ekonomsku aktivnost mladih i stambenu politiku. Omladinski savjet zagovara jačanje kapaciteta svojih organizacija članica, pruža im podršku za realizaciju omladinskih projekata, pomno sluša i identifikuje  koji su to problemi i potrebe mladih na lokalnom nivou širom Republike Srpske, kako bi svoju misiju i strateški pravac djelovanja usmjeravali ka najbolјem mogućem ishodu za mlade lјude u našoj zemlјi.

Kakva je saradnja OSRS-a sa institucijama u Republici Srpskoj?

– Ta saradnja je na visokom nivou, ali uvijek ima mjesta za napredak. Mladi imaju punu podršku predsjednika Republike Srpske, Ministarstva porodice, omladine i sporta, naš glas se čuje u Odboru za pitanja djece, mladih i sporta u NS RS, imamo predstavnike u Savjetu za mlade pri Vladi Republike Srpske, aktivno smo učestvovali u izradi Omladinske politike Republike i Srpske i slično. Unaprijediti ovako dobru saradnju, možemo samo bržim i konkretnijim akcijama i sa jedne i sa druge strane. U narednom periodu, volјeli bismo, a i bilo bi neophodno, unaprijediti saradnju OSRS-a sa institucijama kulture u Srpskoj.

Koliko dugo ste na mjestu predsjednika Upravnog odbora Omladinskog savjeta Republike Srpske i šta vam je cilј?

– Na mjestu predsjednika UO Omladinskog savjeta Republike Srpske sam godinu dana. Moja misija je okuplјanje tima koji vjeruje u ostanak u Republici Srpskoj i svakodnevno radi na idejama i stvaranju uslova koji to mogu poduprijeti. Jedan od primarnih cilјeva je stvoriti uslove  da OSRS, po uzoru na krovne omladinske organizacije iz regiona, zaposli mlade lјude koji će svoju misiju pretvoriti u posao i sa te pozicije jasnije uticati na pitanja od značaja za mlade. Naše pozicije trenutno nisu plaćene, ovo je tim mladih lјudi koji žive za ideju, koriste svoje slobodno vrijeme za rad u organizaciji.

Jubilarni 25. Susreti mladih Republike Srpske, kao jedna od najznačajnijih manifestacija koju organizuja OSRS, održana je ove godine u Prijedoru. Kakvi su Vaši utisci?

– Želim da se zahvalim Gradu Prijedoru i Omladinskom savjetu Prijedor na divnom domaćinskom odnosu prema 200 mladih koji su pet dana u avgustu boravili u vašem gradu. Ovo je bila svojevrsna plejada mladosti, što učesnika, što predavača, volontera, dragih gostiju iz institucija i omladinskih organizacija, iz zemlјe i regiona, prodefilovalo je kroz Prijedor. Posebno smo ponosni na činjenicu da je ove godine prilikom proslave Međunarodnog dana mladih, 12. avgusta, u Prijedoru, centralni događaj predstavlјao potpisivanje Deklaracije o protivlјenju odlaganja radiokativnog otpada na Trgovskoj gori. Ovim činom mladi su pokazali da pored svojih buntovnih, mladalačkih zanosa, snažno vole i brinu za sve brige svoje zemlјe.

Da li mladi vide budućnost u Republici Srpskoj? Kakvo je vaše mišlјenje kao mlade osobe koja je ostala ovdje?

– Uprkos demografskoj slici koju karakterišu prirodna depopulacija, starenje stanovništva, negativan migracioni saldo i slično, ja vidim mogućnost za promjene nabolјe. Vidim na terenu da mladi vole zajednice iz kojih dolaze, vole svoje gradove, opštine i sela i da se uz male promjene (prvenstveno na polјu stambene politike i politike zapošlјivosti mladih) mogu stvoriti temelјiti uslovi za ostanak i opstanak mladog stanovništva u Republici Srpskoj. Svakodnevno na ulicama, u školama, na fakultetima, gledam mala remek-djela patriotizma, i jedno je sigurno: mladi će se boriti za ostanak, mladi poštuju svoju istoriju i mladi na ovom prostoru znaju šta za njih znači njihova otadžbina. Odlazak mladog stanovništva je problem i izazov koji prevazilazi kapacitete i mogućnosti omladinskog sektora i zahtijeva jedan multisektorski pristup, ali smatram da prostor za napredak na ovom polјu postoji.  Naša vizija je svijetla budućnost kreirana idejama i djelima mladih koji su na tlu naše zemlјe spoznali snagu svojih mogućnosti.

PODRŠKA MLADIM MATEMATIČARIMA

– Nastavićemo dobru praksu identifikacije i promocije talentovane i darovite omladine kroz organizovanje tematskih kampova kakav je Matematički kamp koji se već drugu godinu zaredom organizuje u Višegradu i okuplјa mlade matematičare, istaknute univerzitetske profesore i nastavnike u cilјu umrežavanja mladih koji izučavaju matematičke sadržaje i pružanju podrške učenicima završnih razreda srednjih škola prilikom upisa ovog deficitarnog studijskog programa. Mnogo truda će biti uloženo na pokušaje profesionalizacije omladinskog rada u omladinskim centrima, ali i projekte koji su na pomolu, a vezani su za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga kod mladih, jačanje kapaciteta organizacija članica i slično – rekla je Gašićeva.

Izvor: kozarski