Tvrdnja ministra spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedina Konakovića da je u mandatu bivšeg direktora OBE Osmana Mehmedagića nezakonito, bez naloga Suda BiH prisluškivano više od 100 osoba, tek treba da dobije epilog.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Sredoje Nović zatražio je od Izvršno-obavještajnog odbora, nadređenog OBA, da provjeri istinitost tih navoda.

Ako se ispostavi da su tačni, to bi mogla da bude najveća afera u posljednje vrijeme, ne samo na Balkanu već i u Evropi.

Tragovi sumnjivog djelovanja OBE ili parasistema u okviru službe u vrijeme Osmana Mehmedagića, isplivavaju u javnost. Više od 100 političara, novinara i drugih ličnosti prisluškivano je bez sudskog naloga.

Upotreba duplih SIM kartica kroz koje se čitaju SMS poruke, pozivi , sve na originalnoj kartici bio je “modus operandi” prisluškivanja. Tačnost navoda Elmedina Konakovića tek treba da se utvrdi.

– Ako jeste tačno, onda bi to bila najveće afera, ne na Balkanu nego i u Evropi – izjavio je delegat u Domu naroda PS BiH Sredoje Nović.

Zbog potencijalnog obavještajnog skandala koji bi iz temelja potresao pravni sistem i sigurnost građana, Nović je zatražio od Izvršno – obavještajnog odbora, nadležnog za praćenje rada OBA, provjeru informacija koje je u javnost iznio Konaković.

– Mislim da je to najpogubnija stvar koju sam čuo u svojoj dugogodišnjoj karijeri, da je moguće i da je nevjerovatno da jedan ministar inostranih poslova zemlje zvane BiH izjavi da je u BiH nezakonito prisluškivano preko 100 političara, novinara. Pa šta će onda građani da kažu, da li su zaštićeni? – poručio je Nović.

Dok je Sredoje Nović postavljao delegatsko pitanje o nezakonitom prisluškivanju, Elmedin Konaković je mirno slušao iza njegovih leđa.

Borjana Krišto koja je na čelu Izvršno- obavještajnog odbora nije imala spreman odgovor. Indikativno, Konaković je ovu temu otvorio paralelno sa nastojanjem da njegova stranka preuzme BH Telekom, koji je mogao davati kopije targetiranih kartica.

– Pitam glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića postoji li predmet 100 nepostojećih naloga, uništenih i kojima nema trag i ko su ti ljudi koji su prisluškivani – rekao je Konaković.

U Tužilaštvu BiH provjeravaju navode o zlopuotrebama u OBA. Radnje koje preduzimaju u predmetu odnose se na materijale sa oznakom tajnosti zbog čega kažu ne mogu davati više informacija i detalja.

– Tužilaštvo BiH radi na predmetu u kojem su obuhvaćene osobe sa “crne” liste vlade SAD, a u okviru kojeg se provjeravaju i navodi o zloupotrebama kapaciteta OBA BiH – navode iz Tužilaštva BiH.

Na tzv. američkoj crnoj listi je kompletno rukovodstvo Republike Srpske: predsjednik, premijer, predsjednik Narodne skupštine Srpske, srpski član Predsjedništva, direktor RUGIP-a.

Ako su tačni navodi Elmedina Konakovića, onda je OBA uništavala dokaze o nezakonitom prisluškivanju tih osoba.

Bivši direktor Osman Mehmedagić demantuje sve optužbe s tvrdnjom da šef bh. diplomatije nema pristupa tajnim podacima.

Ipak, lider NiP samouvjereno u javnosti o tome govori, ali ne otkriva izvor svojih informacija.

– Tu su svakako organi Tužilaštva koji ozbiljno treba da shvate izjave Konakovića i da traže dokaze za te navode, kako bi postupili prema zakonu. Јa se nadam da će ovo biti posljednji trenutak da država pokaže da nikakva tajna služba nije iznad društva nego da su tajne službe u funkciji društva – naveo je dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Banjaluka Predrag Ćeranić.

Јavnost bi konačno trebalo da sazna koga je OBA prisluškivala bez sudskog naloga odnosno po čijem naređenju, kao i koliko je još službenih legitimacija podijeljeno, kome i za koje namjene. Zataškavanje bi samo stvorilo još veće sumnje.

Autor: RTRS