Građani koji se odriču državljanstva BiH moraće ubuduće da dostavljaju i potvrde da nemaju nikakva dugovanja prema nadležnim institucijama u zemlji.

Navedeno je to u Pravilniku o postupku prestanka državljanstva BiH putem odricanja, koji je skrojilo Ministarstvo civilnih poslova, a koji se trenutno nalazi u fazi konsultacija.

U Ministarstvu civilnih poslova naveli su da je potrebno urediti uslove i način sprovođenja postupka prestanka državljanstva BiH putem odricanja iz razloga što Zakon o državljanstvu nije definisao način tog postupka, potrebnu dokumentaciju i postupanje nadležnih.

Takođe planom integriteta Ministarstva civilnih poslova BiH za period od 2022. do 2026. godina Sektor za državljanstvo i putne isprave obavezan je da predloži interni akt kojim će biti regulisan postupak prestanka državljanstva BiH putem odricanja.

Pomenutim pravilnikom navedeno je ko sve može podnijeti zahtjev za odricanje od državljanstva BiH, ali i podvučeno da dijete starije od 14 godina mora dati pismenu saglasnost. Takođe, u pomenutom dokumentu navedena je i obimna dokumentacija koju će građani ubuduće morati dostaviti ako žele da se odreknu državljanstva BiH.

Oni koji se odluče na taj potez moraće, između ostalih, dostaviti i nova dokumenta, odnosno uvjerenje da ne posjeduju vozačku dozvolu nadležnih ministarstava unutrašnjih poslova, ali i potvrdu o izmirenim direktnim poreskim obavezama.

– Praksa je pokazala da bivši državljani iza sebe ostavljaju neplaćene poreze, neriješene sudske sporove i potraživanja te momentom prestanka državljanstva postaju nedostupni ili teško dostupni organima BiH – navedeno je u pravilniku.

Istim dokumentom precizirano je i u kojem roku građani mogu preuzeti rješenje o odricanju od državljanstva BiH.

– Predložen je rok od dvije godine za preuzimanje rješenje, s obzirom na to da je bilo slučajeva u kojima stranke godinama ne preuzmu rješenje, a istekne im garancija za sticanje državljanstva druge godine, kao i sva dostavljena dokumenta u tom postupku – navedeno je u pravilniku.

Oni koji se odluče da se odreknu državljanstva BiH moraju platiti taksu od 200 maraka ako stiču državljanstvo država bivše SFRJ, a oni koji stiču državljanstvo drugih država moraju da daju 800 KM u te svrhe.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH od 1. januara 2017. godine do 25. avgusta državljanstva BiH odrekle su se 23.493 osobe. Ti podaci, koje je dobio poslanik Srpskog kluba u Predstavničkog domu parlamenta BiH Milan Petković su zabrinjavajući. Nakon toga zatražio je i hitnu reakciju nadležnih.

– To znači da je BiH ostala bez jednog grada veličine Jajca ili Srpca. Potrebne su nam hitne sjednice predstavničkih i izvršnih tijela na entitetskom i nivou BiH na kojima će jedina tačka dnevnog reda biti mjere demografske politike – rekao je Petković. Naglasio je da je potrebno podstaći povećanje nataliteta, ali i uvesti mjere za olakšanje života i ostanak građana na ovim prostorima.

Najskuplji u regionu

Taksa za odricanje od državljanstva BiH koja doseže iznos od 800 maraka je najviša u regionu. Postojala je i inicijativa prije dvije godine da bude smanjen taj namet, ali ona nije dobila zeleno svjetlo. Inicijator te ideje bila je bivši poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mirjana Marinković-Lepić.

– Prilikom razmatranja te inicijative postojala su dva razmišljanja. Moje da zemlja ne treba da zarađuje na tome, a drugo je bilo da ne treba da olakšavamo odlazak. Međutim onaj ko je naumio da promijeni državljanstvo on će to uraditi bez obzira na iznos takse – kazala je ranije Glasu Marinković-Lepić.

Izvor: Srpskainfo