U Prijedoru je večeras promovisan roman “Pomor staraca”, novinara i književnika Mihajla Orlovića. Kako ističe autor, ovaj roman je počeo da piše od 1995. godine, kada je u Koprivni, na entitetskoj granici,  organizovana razmjena 143 leša staraca, uz obrazloženje da su preminuli prirodnom smrću na teritoriji Sanskog Mosta.

Radeći kao novinar u pokušaju da utvrdi anatomiju tog slučaja, prikupio je odgovarajuću dokumentaciju i zabilježio priče svjedoka i sve to uobličio u formu romana. U srcu i danas nosi svoj rodni Bosanski Milanovac kod Sanskog Mosta iz kojeg je izbjegao na današnji dan 1995. godine.

“Rodni kraj ako se ne obilazi njega osvaja korov. Taj korov ima svoju posebnu patinu i nekako čini čovjeka dalekim. Isto tako i sjećanja ako se ne obnavljaju i ona mogu da zapadnu u korov. Ovaj roman je zapravo inspirisan događajem koji se zbio 1995. godine, baš negdje u ovo vrijeme. To je jedan biblijski događaj i on mi je poslužio kao motiv da razmišljam o tom vremenu. Dugo sam ga istraživao i poslije toliko godina odlučio sam da to sve stavim na papir”, rekao je Orlović.

Na promociji u Prijedoru govorio je i književnik Jovan Šekerović, koji je istakao da ovo djelo, zbog Orlovićeve posebne rječitosti i intelektualne misli, predstavlja okosnicu naše današnje književnosti.

“Orlović je poseban, na svoj način. On istražuje svoje poglede, svoje gledište na dešavanja oko nas. On je književnik koji ima kompleksna razmišljanja”, dodao je Šekerović.

“Pomor staraca” je 28 knjiga Mihajla Orlovića. Njegova djela su nagrađivana i prevođena na više jezika. Zastupljen je u više antologija srpske poezije i kratkih priča. Јavnosti je poznat po emisijama na RTRS-u poput “Ognjišta”, “U orlovom gnijezdu”, “Sto ljudi, sto ćudi”. Autor je brojnih reportaža, te nekoliko dokumentarnih filmova.

Izvor: kozarski