Tužilaštvo BiH ima dovoljno dokaza da formira predmet “Šmit” i otvori istragu, istakao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara, gostujući u našoj emisiji Pečat.

Naveo je da Tužilaštvo treba da pokaže da je nezavisno i da radi po slovu zakona.

– I da prikupe relevantne informacije i da jasno odgovore da li postoji visoki predstavnik u BiH ili ne. Vjerujem da se to neće otegnuti u nedogled, jer BiH želi da čuje istinu. A ona je sljedeća: Kristijan Šmit je njemački građanin koji se lažno predstavlja u BiH. Bio mi je posao da utvrdim na osnovu čega boravi Kristijan Šmit u BiH. Mogu slobodno da tvrdim da on nema legitimitet visokog predstavnika, ovdje se nalazi na osnovu note Ambasade Njemačke u BiH – poručio je Nešić.

Nešić napominje da se u slučaju takvog scenarija poništavaju i “odluke” Šmita koje su donesene u BiH.

– Sve što je donio Šmit, a što je objavljeno u Službenom glasniku bilo bi ništavno, a među njima bi bila i optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktor Službenog glasnika Milana Lukića – napominje Nešić.

Nešić ističe da dokumenti jasno pokazuju da ne postoji ni jedna relevantna rezolucija UN-a da je Šmit imenovan za viskokog predstavnika u BiH.

– Dokumenti pokazuju da je on ovdje na osnovu note Ambasade Njemačke u BiH. Nekoliko puta je prekršio zakone u BiH, gdje se kaže da određene diplomate mogu unijeti kratko oružje sa pripadajućim brojem metaka. Šmit je ovdje godinu dana posjedovao duge cijevi, i time je prekršio zakon BiH, a isto je napravila i Granična policija BiH koja je napravila propust i dopustila da ulazi i izlazi iz BiH sa tom vrstom naoružanja – ističe Nešić.

Nešić je prokomentarisao i ponašanje direktora federalnog MUP-a Rame Isaka, koji je rekao da jedva čeka da se izda nalog za hapšenje Milorada Dodika.

– On nema nikakvu nadležnost nad predsjednikom Republike Srpske, kojeg niko neće hapsiti u BiH – tvrdi Nešić.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara ističe još jednu aferu, a koja je vezana za ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza.

– Gospodin Helez kada god stupi na tlo Austrije, ima dodatne kontrole, izuzmu ga na stranu i pretresaju ga do gole kaže. Na kakvom se to spisku nalazi, zašto je to tako, još uvijek ne znamo, ali ovo je informacija od naših bezbjednonosnih agencija. Meni je žao što je to tako, jer možete misliti kako se osjeća čovjek kojeg skinu do gole kože. Prema informacijama kojim raspolažem, Helez je počeo izbjegavati Austriju i bečki aerodrom.

Kada je u pitanju položaj Republike Srpske unutar BiH, Nešić nema nikakvu dilemu.

– Republika Srpska treba da istraje u čuvanju svog ustavnog položaja, i insistira na detaljnom sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da definitivno ne dozvoli ugrožavanje svojih nadležnosti – zaključio je Nenad Nešić.

Autor: RTRS