Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić rekao je danas da je Kristijan Šmit njemački građanin koji na prostoru BiH boravi na osnovu diplomatske note Ambasade Njemačke u BiH, a ne na osnovu rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, što ukazuje da nije legitiman.

– Boravak Šmita u BiH je najavila njemačka Ambasada, što govori da je on predstavnik Njemačke, a ne UN-a i da je nelegitiman i da se lažno predstavlja – rekao je Nešić na konferenciji za novinare u Sarajevu na kojoj je predstavio informacije bezbjednosnih agencija o boravku Šmita u BiH.

Podsjetio je na proceduru imenovanja visokog predstavnika u BiH, navodeći da ta procedura u slučaju Šmita nije ispoštovana i da on nema legitimitet.

Nešić je istakao da Šmit sam sebe naziva visokim predstavnikom, nelegitimno se predstavljajući, jer je samo diplomata Njemačke u BiH.

– Zašto mu je odobren boravak u prostorijama OHR-a, međunarodne organizacije sa diplomatskim statusom u BiH, i zašto koristi njene resurse, je pitanje za njih, a ne za domaće organe vlasti – rekao je Nešić.

On je istakao da želi poštovanje pravila i vladavinu prava, pozvavši Njemačku da ne sramoti sebe i ne ponižava BiH, te da povuče diplomatu koji nema mandat.

Nešić je rekao da Šmita ne obezbjeđuje Direkcija za koordinaciju policijskih tijela niti mu pruža policijsku pratnju, a prema pravilima, ako se radi o viskom predstavniku, trebalo bi da bude prisutna na području gdje se on nalazi.

Autor: RTRS