Počinje prava jesen, a šta znači najavljena promjena i da li nam to zima kuca na vrata odgovorio je meteorolog Bakir Krajinović.

Od početka septembra, pa do danas temperature su bile iznad prosjeka i to pet do deset stepeni iznad. Razmazili smo se. Dominiralo je sunce, stabilno vrijeme. Nekoliko dana kiše nije pokvarilo utisak, ali na vidiku je sada značajnija promjena vremena, koja je sasvim uobičajena za mjesec oktobar. Dramatično će biti za mnoge jer je bio dug vremenski period stabilno vrijeme – naveo je Krajinović.

Prema svemu sudeći od nedjelje nas očekuje značajnija promjena vremena.

– Ovo vrijeme nije neočekivano. Kada su u pitanju vremenske prilike u posljednjih mjesec dana polje povišenog vazdušnog pritiska nadvilo se nad Evropom i donijelo ovo stabilno vrijeme. Septembar je treći najtopliji, a globalno gledano jedan je od najtoplijih kada su upitanju srednje mjesečne temperature. Mogu reći da su 1987., 2011. godine bio topliji od septembra 2023. godine. I ove godine i mjesec juli i juni globalno gledano bili su najtopliji mjeseci. Tako da ovo ništa nije neuobičajeno. U septembru su bile samo tri ili četiri dana sa kišom – pojasnio je Krajinović.

Na pitanje da li možemo očekivati i “blagu zimu”, meteorolog je rekao:

– Sezonske prognoze nam pokazuju da nas očekuju sušnije i toplije sezone. Tako će biti i do kraja ove godine, tačnije do kraja zime. Očekuje nas pozitivno odstupanje, ali to ne znači da se nećemo smrzavati. Rekordi minimalne temperature kod nas dostižu i do minus 30 stepeni. Ne smije nas iznenadi tokom decembra i januara minus 10 stepeni. Ovo pozitivno odstupanje govori da ćemo samo u globalu biti u plusu, očekujemo manje padavina – rekao je Krajinović.

Dodao je da kiše nema do 15. oktobra, ali da ćemo to nadoknaditi tokom naredne sedmice .

– Biće na vrijeme upozorenje kada su u pitanju količine padavine. Prema trenutnim prognozama biće nešto obilnije. Osim bujičnih poplava, ova kiša koja se očekuje u oktobru će napuniti mjesečni prosjek, ali ne bi trebalo biti većih problema. Pratimo situaciju redovno i obavijestićemo građane o svemu. Trenutne vrijednosti temperatura su oko 10 stepeni ujutru, tokom dana oko 20 stepeni, a u Hercegovini do 28. Tako će se zadržati do subote, od nedjelje će biti tri, četiri ili pet stepeni niže, a krajem sedmice i dosta niže.  Još ovaj petak i subotu se možemo uputiti prema jugu, što smo se kupali do nedjelje to je to za ovu sezonu. Slijedi promjena – zaključio je za N1.

Izvor: Srpskainfo