Predsjednik Narodne partije Srpske /NPS/ Darko Banjac izjavio je da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske podržati srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović koja je najavila pokretanje vitalnog entitetskog interesa i da očekuje da će na isti način postupiti i sve ostale političke partije iz Srpske u parlamentu Republike Srpske.

Banjac, koji je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske, rekao je Srni da će podržati svako pokretanje vitalnog interesa Srpske od srpskog člana Predsjedništva BiH jer je njegova uloga da štiti vitalne interese i nadležnosti Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH.

Prema njegovim riječima, sama činjenica da je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđena mogućnost pokretanja vitalnog entitetskog interesa Republike Srpske govori o tome kakva je BiH državna zajednica.

Banjac je rekao da BiH ne može postojati bez jednog od entiteta, ističući da je osnovni ključ zaštite Republike Srpske vitalni interes koji je pokrenuo srpski član Predsjedništva BiH.

On smatra da BiH nema budućnost sve dok postoji preglasavanje u državnoj zajednici BiH.

– Ukoliko neko želi preglasavanje u BiH, onda takva državna zajednica neće moći opstati na ovom području jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH definisana zaštita entiteta. Državnost BiH proističe iz entiteta koji su sastavni dio državne zajednice, bez kojih nema BiH – pojasnio je Banjac.

On je naveo da bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić odavno krše Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum prateći savjete pojedinih ambasada i ambasadora koji su ovdje gosti.

– Republika Srpska ima mehanizme zaštite, a posebna linija odbrane u svakom slučaju je Narodna skupština Republike Srpske – poručio je Banjac.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović najavila je pokretanje vitalnog entitetskog interesa nakon što je preglasana na sjednici Predsjedništva u vezi sa prijedlogom zaključka povodom, kako je nevedeno, eskalacije napada organa Republike Srpske na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja ustavnopravnog poretka BiH.

Autor: RTRS