U Prijedoru osvećen je konak manastira Miloševac. Obilježena je i slava manastira posvećenog Pokrovu Svete Bogorodice. Poručeno je da će bratstvo manastira biti na usluzi vjernom narodu za sve njegove duhovne potrebe.

Više stotina stanovnika Potkozarja okupilo se u manastiru Miloševac. Poručuju da je manastir značajan objekat ne samo za Prijedor, već širu regiju.

– i Srbi smo inače poštujemo sve vjere, ali naša vjera je naše nešto veliko bogatstvo sa kojom mi živimo i nadam se da će pokolenja koja dolaze iza nas ovo svetiti, ovo posjećivati, vidjeti, ovo je naša istorija i ovo je naša stvarnost – rekao je Gojko Gligić iz Prijedora.

Predstojatelj manastira je vikarni episkop marčanski Sava, a u Miloševcu su od danas i monasi.

– Očekujemo mi, kao bratija, na čelu sa našim starješinom episkopom Savom, da budemo na usluzi vjernom narodu za sve njegove duhovne potrebe i za sve ono što bude u našoj mogućnosti da prinesemo i Bogu i narodu – istakao je jeromonah Filarer Šarić.

Osvešenje konaka manastira Miloševac kod Prijedora (Foto: RTRS)

Osvešenje konaka manastira Miloševac kod Prijedora (Foto: RTRS)

Izgradnja manastira Miloševac počela je u avgustu 2018. godine. Sagrađen je zahvaljujući pomoći Eparhije banjalučke, republičkih institucija, lokalne vlasti i vjernog naroda.

– Slava Bogu za sve, slava Mu za milost koju nam je dao da mi budemo ta generacija pravoslavnih Srba, kojima je data mogućnost da obnavljaju ono što je odavno porušeno, da izgrade ono što nije bilo izgrađeno – naveo je episkop banjalučki Јefrem.

-Ono što uvijek želimo da pokažemo i da mladim generacijama pošaljemo poruku jeste da iza sebe ostavimo upravo ovakva djela, objekte koji okupljaju narod, kao što vidite ovdje je dosta djece. To uporno ponavljam gdje god ima djece, znači da ima i budućnosti – naveo je gradonačelnik Prijedora Slobodan Јavor.

Oskudna svjedočanstva govore o postojanju manastira Miloševac u 16. vijeku. Navodno je srušen za vrijeme Austro-turskog rata, krajem 17. vijeka. U literaturi se pominje u šematizmu Mitropolije dabrobosanske za 1886. godinu.

Autor: RTRS