Proces koji će sutra u Sarajevu početi protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića predstavlja trenutno najrigidniji primjer političkog progona u cijelom svijetu, istakao je delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Situacija da u vašu zemlju dođe stranac bez ikakvog mandata i legitimiteta i da sam sebi za pravo da promijeni vaš zakon na način da ćete krivično odgovarati ukoliko ne poštujete njegove odluke na koje nema pravo, bez obzira na sve turbulencije u međunarodnim odnosima, zaista ne postoji nigdje u modernom svijetu – objavio je Kovačević na društvenoj mreži Iks.

Ukoliko tome dodate, naveo je Kovačević, da su meta ovog progona predsjednik Republike koji je mandat dobio od naroda na slobodnim i demokratskim izborima i zakonski izabran direktor javne ustanove, i da ih pritom, progone zbog toga što su izvršili svoje Ustavom i zakonom propisane obaveze, stvar postaje do kraja ogoljena.

– Da stvar bude još gora, stranac koji je sve to uradio i strani ambasador koji je njegov glavni zaštitnik i nalogodavac, svakodnevno govore o zaštiti suvereniteta vaše zemlje. Suvereniteta koji će oni sutra zauvijek sahraniti. A u zemlji u kojoj ne postoji suverenitet, ni teritorijalni integritet ne može dugo potrajati. Јedino što će trajati je Republika Srpska. Vječno! – istakao je Kovačević.

Autor: RTRS