Osnovna škola “Desanka Maksimović” iz Prijedora bila je među prvima u Republici Srpskoj u kojoj je uveden elektronski dnevnik. Zahvalјujući ovom sistemu, roditelјi na vrlo jednostavan način, samo jednim klikom, mogu provjeriti ocjene djeteta, ali i sve drugo što ih zanima. Međutim, u ovoj obrazovnoj ustanovi mišlјenja su da e-dnevnik ima i određenih nedostataka.

“Prednosti su što roditelјi imaju kontinuiran uvid u uspjeh koji učenici ostvaruju. Mogu da prate kada učenici imaju određene vrste pismenih provjera, a jedan od nedostataka je taj što je zbog elektronskog dnevnika smanjen intenzitet saradnje roditelјa i škole”, istakao je Zdravko Budimir, direktor Škole.

Zahvalјujući elektronskom dnevniku, štedi se i na vremenu, koje je, u današnje vrijeme dragocjeno, smatra nastavnik tehničkog obrazovanja  Nikola Marin.

“Prednosti elektronskog dnevnika su to što roditelјi mogu da imaju na uvid, ne samo ocjene, nego i informacije o vladanju, najavama pismenih, kontrolnih radova i drugih aktivnosti, bez samog dolaska u školu. Štedi se i vrijeme na taj način”, dodao je on.

U prijedorskim srednjim školama smatraju da su prednosti elektronskog dnevnika brojne. Moderno doba zahtijeva jednostavniji i brži način  razmjene informacija.

“Sada se roditelјi mnogo više interesuju, imaju brži pristup ocjenama, a kolege ne moraju biti vezane za radno mjesto i upisivati ocjene, već to mogu da urade od kuće ili bilo kojeg drugog mjesta gdje imaju internet”, dodao je on.

Bez obzira na sve prednosti elektronskog dnevnika, iz obrazovnih ustanova poručuju roditelјima da češće dolaze na saradnju u škole, jer ipak postoje informacije koje se ne mogu podijeliti onlajn putem.

Izvor: kozarski