Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je Narodna skupština jedan od osnovnih i veoma snažnih elemenata državnosti i postojanja Srpske i njena uloga mora da bude uvijek zakonodavna i reperezentativna, jer je riječ o najvažnijem i nezamjenjivom stubu Republike.

– Građani biraju svoju vlast, poslanike, odnosno svoje predstavnik u toj najvišoj zakonodavnoj instituciji i s toga je Narodna skupština izraz volje stanovnika Republike Srpske. Ako nemamo parlament koji biraju građani, parlament koji je izraz njihove volje, onda nemamo ni vlast na svojoj teritoriji, neće biti ni naše teritorije, a na kraju ni nas i s toga je od velikog i istorijskog značaja odluka o formiranju Skupštine srpskog naroda u BiH, koja je donesena prije 32 godine – naglasio je Dodik za Srnu povodom godišnjice proglašenja Skupštine srpskog naroda BiH, koja je bila preteča današnje Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Republike je naglasio da su srpska sloga i jedinstvo temelji i garanti opstanka Srpske, što je potvrdila i tadašnja istorijska odluka o formiranju Skupštine srpskog naroda BiH koja je i odredila sudbinu Srba u tadašnjim veoma teškim i prelomnim vremenima.

– Taj prvi saziv parlamenta imao je posebnu istorijsku misiju i odgovornost što nikada ne smije biti zaboravljeno. Njenim formiranjem stvorena je, odbranjena, legalizovana i učvršćena Republika Srpska koja uspješno, hrabro i adekvatno odgovorila izazovima koji su se u tom periodu nalazili pred njom – istakao je Dodik, koji je kao poslanik i sam bio jedan od učesnika u donošenju ove značajne odluke.

Dodik je naglasio da mu je bila velika čast i zadovoljstvo što je bio poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine u tim sudbonosnim vremenima i što je zajedno sa drugim poslanicima učestvovao u donošenju odluka koje su bile presudne za uspostavljanje Republike Srpske.

– Zbog toga me još i više pogađa kada nam danas tamo neki bjelosvjetski moćnici pokušavaju da nameću zakone i određuju sudbinu našeg naroda i naše Republike Srpske. Mi imamo svoju Republiku, svoje institucije i, ponavljam po ko zna koji put, nikakve sankcije, pritisci i ucjene neće uticati da nas pokelabaju, da pokleknemo i pristanemo na njihove zahtjeve koji vode samo jednom – ukidanju Republike Srpske i stvaranjeu unitarne BiH – istakao je Dodik.

On je rekao da je javnost u Republici Srpskoj veoma svjesna tih činjenica i zbog toga nikada neće i ne može zaboraviti veliki datum u novijoj srpskoj istoriji – 24. oktobar 1991. godine, kao ni sva dešavanja u godinama koje su uslijedile do dana današnjeg.

– Žrtvu koju je podnosio i podnosi srpski narod kroz vijekove ne bi mogao niko da podnese. Napadali su, kidisali su na srpski narod i njihovu državnost mnoge sile, ali mi smo uvijek ostajali svoji, hrabri, ponosni i pravedni. S toga, i u ovim teškim i izazovnim vremenima koja nam predstoje moramo se držati zajedno i u zajedništvu i jedinstvu se boriti za očuvanje Republike Srpske, kao što smo to pokazali i prošle sedmice kada smo iskazali jedinstvo u Narodnoj skupštini i otvoreno poručili da ne može i neće biti ponižavanja naše Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je rekao da je ponosan na Narodnu skupštinu, kao i na sve institucije Republike Srpske, a posebno na srpski narod koji hrabro i dostojanstveno brani ono što nam je najsvetije – našu Republiku Srpsku.

Na današnji dan 1991. godine formirana je Skupština srpskog naroda u BiH, koja je proglašena nakon što su 14. oktobra 1991. godine srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Autor: SRNA/RTRS