Poraz demokratije je da se i poslije 30 godina prijeti sankcijama političkim predstavnicima Republike Srpske, poručio je Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, gostujući u nšem Јutarnjem programu.

Narodna skupština Republike Srpske je najviše predstavničko tijelo, nosilac ustavotvorne i zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj. Osnovana je 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i proslavlja svoj 30. rođendan.

– Imao sam tada sedam godina, i pamtim dobro sve šta se dešavalo. Za tri decenije malo toga se promjenilo, visoki predstavnik smijenjivao je predsjednika Srpske, narodne poslanike, a sada smo došli u situaciju da ponovo imamo tu vrstu mača nad glavom – istakao je Petković.

U oktobru 1991. godine 83 srpska poslanika napustila parlament SRBiH i formirala Skupštinu srpskog naroda u BiH koja je kasnije preimenovana u Narodnu skupštine Republike Srpske.

Јedan od poslanika prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske bio je i Slobodan Bijelić.

– Današnji parlamentarci moraju pronaći način da budu jedinstveni, jer samo tako možemo odgovoriti na pritiske izvana da sačuvamo svoju slobodu. I u ratu su nam vezali jednu ruku iz leđa, a tako rade i u miru. Ovdje su stvari jednake kao što su bile i prije 6. aprila 1992. godine – naglasio je Bijelić.

Autor: RTRS