U organizaciji Crvenog krsta Prijedor, održano je gradsko takmičenje osnovnih škola iz programa upozoravanja na opasnosti od mina i minsko-eksplozivnih sredstava. Prvo mjesto zauzela je ekipa OŠ „Petar Kočić“, drugi su bili đaci OŠ “Vuk Karadžić” iz Omarske, a trećeplasirana je bila OŠ “Dositej Obradović” Prijedor.

Na ovom takmičenju učestvovalo je šest ekipa sedmih razreda. Učenici kažu da su se dobro pripremili te da je važno poznavati sve opasnosti i posljedice koje mogu izazvati mine.

“Pripremali smo se nešto manje od mjesec dana i očekivali smo pobjedu”, rekao je Andrija Vujić iz OŠ “Petar Kočić”, Prijedor.

Pored teorijskog dijela, takmičari su imali praktičan zadatak. U žiriju kažu da učenici ozbiljno shvataju opasnosti od mina.

“Učenici su to shvatili veoma ozbiljno. Vidi se, iz godine u godinu, da su pripreme sve kvalitetnije i znanje učenika, odnosno takmičara sve bolje”, rekao je predsjednik žirija Radenko Petrić.

U Gradskoj organizaciji Crvenog krsta Prijedor napominju da je vrijeme pokazalo da su do sada najveće žrtve minsko-eksplozivnih sredstava bila djeca uzrasta sedmog razreda i da su zbog toga oni obuhvaćeni ovim takmičenjem.

“Povratni rezultati nakon dugogodišnjih takmičenja pokazuju da je, srećom, smanjen broj žrtava u BiH, koja je jedna od najzagađenijih zemalja u svijetu kada su mine u pitanju. Smanjen je i broj žrtava kada su djeca u pitanju. Možemo biti ponosni na to. Na gradskom takmičenju učestvovalo je šest osnovih škola, koje su pokazale veoma dobro znanje i pobjednici sa današnjeg takmičenja predstavljaće  svoju školu, naš grad i organizaciju na predstojećem regionalnom takmičenju”, rekao je Zoran Veselinović, sekretar Crvenog krsta Prijedor.

Učenici škole “Petar Kočić”, kao prvoplasirani na gradskom takmičenju iz programa upozoravanja na opasnosti od mina i minsko-eksplozivnih sredstava, predstavljaće Prijedor na regionalnom takmičenju.

Izvor: kozarski