Dvorana u Prijedoru ispunjena je do posljednjeg mjesta povodom skupa “Branimo Srpsku”, koji se organizuje s ciljem podrške institucijama Republike Srpske u odbrani nadležnosti.

Dvorana je popunjena i prije samog početka skupa, a većina okupljenih je sa sobom ponijela zastave Srpske.

Skupu, između ostalih, prisustvovali su i srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, premijer Republike Srpske Radovan Višković i predsjednik NSRS Nenad Stevandić, kao i drugi visoki zvaničnici.

Njih su okupljeni pozdravili velikim ovacijama.

“Ovo je nabolja poruka onima koji misle da se igraju sa Republikom Srpskom, koji žele da sudbinu Republike Srpske odlučuju oni kao što su namjerili, ali poruka iz svih gradova, večeras iz Prijedora: ‘Gospodo, neće moći! Morate se uozbiljiti i morate uvažavati Republiku Srpsku'”, poručio je Premijer Radovan Višković.

“Želimo da pokažemo našu snagu i snagu institucija Republike Srpske i ovo jesu okupljanja da bismo štitili i branili institucije Republike Srpske, znajući da bez njih nema ni svega ni onoga što treba da izvršavaju sve te institucije prema svojim građanima”, poručila je srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Dodala je da je sigurna da ćemo pobijediti i u ovoj bici kao što smo se odupirali svim pritiscima do sada.

Govoreći o apsurdnosti Kristijana Šmita, Cvijanovićeva je istakla da on tako pokazuje svoju nemoć, ali i svoju lošu namjeru i loš angažman kada je u pitanju BiH.

“Naravno da želimo da živimo svoj ustavni život, želimo da i BiH i Republika Srpska uživaju sva ona ustavna prava koja smo dobili i na koja smo svi dali saglasnost u okviru Dejtonskog sporazuma, kada je u pitanju Aneks 4 koji predstavlja Ustav. Sigurna sam da ćemo iznijeti ovu bitku”, rekla je srpski član Predsjedništva.

Skupovi “Branimo Srpsku” prethodno su održani u Trebinju, Zvorniku i Doboju sa kojih su građani poručili da su odlučni u očuvanju Republike Srpske, njenih institucija i imovine.

Naredni miting biće održan sutra u Gradišci.

Izvor: ATV