Kristijan Šmit zaprijetio je ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Nenadu Nešiću da „zamisli šta bi uradio Pedi Ešdaun“ povodom Nešićevih izjava o statusu Šmita u BiH.

Prije svega, to sve nije njegova nadležnost, već Ministarstva inostranih poslova. On bi trebao sa njima razgovarati, rekao je Šmit u Teleringu RTRS.

Kaže da se Nešić „nevjerovatno ponaša“.

-I način na koji se on ponaša zaista brine, posebno kada to pogledate u kontekstu bezbjednosne situacije – izjavio je Šmit.

Šmit kaže da je on Nijemac i da je zato korektan.

-Zaista nisam srećan kada vidim da gospodin Nešić daje neke izjave koje su pogrešne i zlonamjerne. Zaista bi trebao raditi da njegove namjere budu po strani i da u miru nastavimo raditi svako svoj posao – istakao je Šmit.

Kaže da bi Nešić trebao štititi i njega.

-Јa sam bio i u Rajlovcu, a tamo su ljudi sa dugim cijevima. Nešić bi trebao biti meni zahvalan što se ovoliko trudim da donesem boljitak ovoj zemlji. Trebalo bi ga biti stid što se upušta u ovakve igre – kaže Nešić.

Ponovio je da je on miran čovjek.

-Ali ako neko misli da se može poigravati sa ovim temama samo da bi napravio šou, onda to ne prihvatam. To je neodgovorno ponašanje. On bi trebao biti svjestan da se ne može ovako ponašati i ne dopada mi se njegovo ponašanje – zaključio je Šmit.

Reagujući na ove riječi, Nešić je saopštio da mu je žao što je Šmit nesrećan zbog njegovih izjava. Ali, poručuje se nisam zakleo da će se kao ministar baviti njegovom srećom, već zaštitom ustavnog poretka koji on ugrožava.

-Vi gospodine tražite od mene da Vam budem zahvalan što BiH želite da pretvorite u protektorat, suprotno Povelji UN. Povelja to najstrože zabranjuje svima i svakome, jer u članu 78. i članu 2. propisuje da svaka država članica UN ima pravo da bude suverena, a tom pravu odgovara obaveza svih da se ni na koji način ne miješaju u unutrašnja pitanja država, a pogotovo im je zabranjeno da svoju volju nameću kao zakon toj državi – naglasio je Nešić.

Kako kaže, posao ministra je i da reaguje kada se nako lažno predstavlja i kada dovodi javnost u zabunu, a Šmit to radi.

-Vi nemate problem sa mnom kao ministrom bezbjednosti BiH. Imate problem sa kreatorima Dejtonskog sporazuma koji su definisali proceduru izbora visokog predstavnika i sa Savjetom bezbjednosti UN koji ne želi da vas potvrdi. I na kraju, niti je ovo BiH s kraja devedesetih, niti sam ja Poplašen. Ja sam ministar suverene zemlje, punopravne i ravnopravne članice UN, a vi ste samo stranac u toj zemlji. Nije pristojno prijetiti bilo kome, a kamoli je to diplomatski. Ja poštujem Njemačku, zato prestanite da brukate svoju zemlju – zaključio je Nešić.

Izvor: Srpskainfo