Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se američki ambasador Majkl Marfi svakim svojim istupom direktno miješa u unutrašnje stvari zemlje što nije posao nijednog diplomate, a pogotovo njega koji je samo ambasador SAD u FBiH, a ne u BiH.

– Taj posao, moram priznati, odlično radi, a što se tiče nas u Republici Srpskoj, on nije ambasador ovdje, jer sve što je uradio za vrijeme svog mandata uradio je na štetu dobrih odnosa Amerike i Republike Srpske. On je za nas u Republici Srpskom jedan obični srbomrzac i rušitelj svega dobrog što je bilo između SAD i Srpske – istakao je Dodik.

On je naglasio da je Marfijeva arogancija do te mjere neprihvatljiva da samo podanici, kakvi postoje u FBiH, mogu da prihvate njegovo ponašenje.

– Republika Srpska i srpski narod nisu neko ko će sjediti sa strane i čekati šta će neki američki ambasador nekome izdiktirati šta treba da uradimo, niti će dozvoliti da bilo ko laže i zastrašuje stanovništvo Srpske. Svim političkim i pravnim sredstvima sačuvaćemo suvrenitet Srpske i BiH – rekao je Dodik za Srnu upitan da prokomentariše izjavu Marfija da “SAD neće sjediti sa strane i posmatrati kako predsjednik Srpske vodi BiH u sukob”.

Dodik je upitao čime to Marfi prijeti Republici Srpskoj i srpskom narodu i ko govori o bilo kakvom sukobu?!

– Kada iz FBiH zveckaju oružjem, kada napadaju i pljačkaju srpske povratnike, kada se mudžahedini slobodno šetaju BiH i prave svoje komune, Marfi ćuti, tada je i gluv i slijep i nijem. Šta to znači, da i mi treba da ćutimo i odobravamo da nas neko ugnjetava!? BiH je, gospodine Marfi, državna zajednica koju čine dva ravnopravna entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i muslimani, i mi nećemo dozvoliti da budemo manjina, da nas bilo ko ugrožava, ili da nam otima terotoriju, pa ni velika sila kao što je Amerika. Ne damo svoje, a Vi prijetite koliko hoćete – poručio je Dodik.

On je konstatovao da je Marfi toliko ostrašćen u svojoj mržnji prema Srbima da ide do te mjere da čak tvrdi da u Sarajevu teče med i mlijeko, u tom istom Sarajevu gdje je protjerano sve srpsko, gdje je izvršeno etničko čišćenje.

– U tom Sarajevu gdje su Zukan Helez i Ramo Isak primjer ličnosti koje Marfi želi da vidi u institucijama, koje će za njegov račun i u njegovom interesu obavljati prljave poslove i prijetiti, zastrašivati, unositi nemir među stanovništvo. To je jedina poruka koju taj šarlatan, američki ambasador, šalje narodima u BiH i koji se ko zna kojim sredstvima i na koji način, nažalost, našao na poziciji američkog ambasadora. Marfi reče i da je SDA, odnosno Bakir Izetbegović loše upravljao Obavještajno-bezbjednosnom agencijom u Sarajevu, a ja mislio da tom agencijom upravljaju Amerikanci. Vjerujem da nisam naivan, Marfi pere ruke, siguran sam da je na pomolu neka afera – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da ambasadori svugdje u svijetu imaju misiju da rade na jačanju odnosa i saradnje dvije zemlje, a ne da je razgrađuju, da favorizuju jedan narod na štetu drugog, pogotovo ne da prijete.

On je poručio Marfiju da Republika Srpska nije divlji zapad, niti u njoj žive plemena, već evropski srpski narod sa svojom slavnom istorijom i tradicijom.

Autor: SRNA/RTRS