Vrijeme je da se polako sprema nova generacija čuvara Republike Srpske, jer su napadi na nju sve učestaliji. Opstanak BiH moguć je samo uz dogovor sva tri konstitutivna naroda i poštovanje ustavne pozicije Srpske u okviru BiH, a samim tim i Dejtonskog mirovnog sporazuma, poručeno je sa konferencije pod nazivom “Ustavnopravna pozicija Republike Srpske”, koja je u organizaciji Pravnog fakulteta, održana danas u Banjaluci.

Akademik Radomir Lukić i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković saglasni su da izazovi za Srpsku postaju sve veći i da je njena ustavnopravna pozicija u okviru BiH sve ugroženija.

Višković je zahvalio je Studentskom savezu Pravnog fakulteta za organizaciju konferencije pod nazivom “Ustavnopravna pozicija Republike Srpske” i ukazao na njen značaj, ističući da i nakon 28 godina od potpisivanja Dejtona postoje snažne aspiracije za centralizacijom BiH.

Podsjetio da je Ustavni sud BiH ranije utvrdio da je Ustav Srpske usklađen sa Ustavom BiH.

– Zaista na mogu da shvatim zašto se toliko nasrće na Republiku Srpsku i njenu ustavnu poziciju. Otvoreno se atakuje na institucije Srpske kako bi od Republike bila stvorena prazna ljuštura – naveo je Višković.

On smatra da mladi ljudi moraju aktivnije učestvovati u procesima koji dolaze.

– Često nam se prigovara da je Srpska za secesiju i da ruši BiH, ali nikako se ne želi reći šta je urađeno za srpski narod kako bi bio zadovoljan situacijom i ostao u BiH. Moramo dosljedno poštivati Dejtonski mirovni sporazum kako bi BiH imala budućnost – kaže Višković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je danas u Banjaluci da je neophodno sačuvati Ustav Srpske, njenu poziciju i nadležnosti, te naglasio da svi, a pogotovo mladi, trebaju imati viši nivo svijesti o tome.

– Nasrtaji na Ustav Republike Srpske ranije su bili veći jer je sadašnji politički eho Srpske baziran na mnogo većem otporu, hrabrosti i na promijenjenim međunarodnim okolnostima – rekao je Stevandić na konferenciji “Ustavnopravna pozicija Republike Srpske.

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir istakao je danas u Banjaluci da su elita srpskog naroda i generacija koja ga je predvodila devedesetih godina prošlog vijeka stradali za Srpsku i očuvanje njenih vrijednosti.

– Ono što razlikuje elitu od drugih jeste što na sebe svjesno preuzima odgovornost i žrtvu. To rade znajući da će u borbi biti stradalnici – rekao je Budimir na konferenciji “Ustavnopravna pozicija Republike Srpske”.

On je naglasio da svi moraju učestvovati u donošenju važnih odluka za srpski narod i Republiku Srpsku.

Autor: RTRS