U Prijedoru je počela 2. Međunarodna konferencija “Znanjem do zdravlja SANUS 2023” tokom koje će biti predstavljeno ukupno 76 radova iz osam zemalja. Organizator dvodnevne konferencije je Visoka medicinska škola Prijedor, a suorganizatori su Akademija strukovnih studija i Visoka škola socijalnog rada iz Beograda, Fakultet za zdravstvo Angele Boškin Jesenice, Slovenija, i Resuscitacioni savjet Republike Srpske.

“Prijedor je prepoznatljiv po rijeci Sani, a mi se nadamo da će naša konferencija postati takođe prepoznatljiva. Imamo oko 120 učesnika. Skoncentrisani smo na region, ali i na ostale zemlje. Trudimo se da podignemo međunarodni karakter Konferencije, tako da su nam došli i učesnici iz Holandije i Zimbabvea”, rekao je Ilija Strjepić, direktor Visoke medicinske škole Prijedor.

Jedan od učesnika je Dragan Brenjo iz Agencije za bezbjednost hrane BiH. On će predstaviti tri rada koja je radio zajedno sa svojim kolegama, a tiču se ishrane u Hercegovini u kasnom srednjem vijeku, od 1200. do 1500. godine, starih žitarica i lokalne hrane.

“Lokalna hrana je prepoznatljiva, a odnosi se ne samo na područje Prijedora nego na cijelu RS i BiH. Identifikovali smo 68 proizvoda koji su po metodologiji FAO-a (Organizacije za hranu i poljoprivredu UN) ispunili uslove da imaju potencijal da se zaštite geografskom oznakom”, rekao je Brenjo.

Milenko Blesić, profesor na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, baviće se temom koja je, kako je rekao, vezana više za uživanje nego za zdravlje.

“Danas sam tu da pokušam odbraniti ono što je ostalo od naših običaja, da pijemo vino. Nije to baš takvo zlo kako se pokušava objasniti zadnjih decenija. Nećemo braniti alkoholizam, ali ćemo braniti umjereno konzumiranje vina”, rekao je Blesić.

Međunarodna konferencija “Znanjem do zdravlja SANUS 2023” završava sutra, a obuhvata tri plenarna predavanja, devet predavanja po pozivu, 31 usmene i 33 poster-prezentacije.

Izvor: kozarski