Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je da je na stranim ambasadorima da pokušavaju da svrgnu sa vlasti njega i SNSD-a, ali da će stranka pokazati da su ti pokušaji bezuspješni.

– Pokušavaju to stalno, radili su to i na prošlim izborima i ranije. To je vjerovatno shvatio /ambasador SAD u BiH/ Majkl Marfi – rekao je Dodik komentarišući tvrdnje pojedinih medija da se lideri opozicije iz Srpske sastaju sa ambasadorima u BiH i dobijaju informacije da je, nakon lidera SDA Bakira Izetbegovića, on na redu da bude sklonjen sa političke scene.

Dodik je istakao da su “sada ostali na jalovoj tvrdnji da su posljednji izbori bili ovakvi ili onakvi”.

– Kao što se zna u Centralnoj izbornoj komisiji bili su ljudi iz SDS-a i PDP-a. Sada su se drznulu da nešto osporavaju i to je sve u sferi spekulacija. Sve znamo i ništa nije novo, odnosno da opozicija radi ovo što radi i da ambasadori pokušavaju 20 godina da razbiju SNSD i nađu ljude koji bi izašli iz stranke i izazvali problem – rekao je Dodik.

Govoreći o Ustavnom sudu BiH, Dodik je rekao da da neće biti evropskog puta BiH ukoliko ne bude redefinisan ovaj sud.

On je istakao da Ustavni sud BiH ne može da funkcionisati na postojeći način i da mora da bude u interesu svih, a ne samo onih koji žele da sruše Repuliku Srpsku.

Poručio je da je to inkvizicijski sud i da je jasno zašto stranci, prije svega američki ambasador i neki drugi iz Evrope, žele da ga očuvaju.

– Cilj im je da nastavi da radi ono što je radio Pedi Ešdaun, a to je da se vrši diskvalifikacija Ustava što nije uloga ovoga suda – rekao je Dodik.

On je istakao da je Ustavni sud BiH prioritet svih rješenja i da nema ni BiH ako nema dogovora.

Autor: RTRS