Advokat Goran Petronijević izjavio je da hitnost postupka i brzina odlučivanja u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Sudu BiH jeste pritisak kojim oni koji stoje iza svega, hoće da Dodika izbace sa političke scene.

Petronijević je istakao da ne postoji očitiji primjer politički montiranog procesa od ovog u novijoj sudskoj praksi.

Prema njegovim riječima, čak ni u Haškom tribunalu ovakve nelegalne stvari ne bi mogle da prođu – da nelegitimni, bez poštovanja procedure i ovlašćenja izabrani “visoki predstavnik” pribavlja sebi nezakonita ovlašćenja za promjenu Krivičnog zakona i da mu povrh svega daje retroaktivno dejstvo.

Njih, rekao je Petronijević, ne zanima kazna, već mjera – da se Dodiku zabrani političko djelovanje, jer ga vide kao prepreku u svojim namjerama – da otmu imovinu Republike Srpske koja joj pripada po Dejtonskom sporazumu i da uklone prepreku ulaska BiH u NATO.

Petronijević je istakao da je hapšenje ni manje ni više nego predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca zbog zloupotrebe položaja, i to zajedno sa čovjekom koji je donedavno bio prvi čovjek Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića Osmice, pokazatelj da je taj sud problematičan.

– Hapšenje je očigledni pokazatelj da je Sud BiH problematičan i kakav je kredibilitet sudija koji su odbili da se predmet delegira u Banjaluku. Šta običan čovek da očekuje od Suda u kome uhapse predsednika Suda zbog korupcije, i to sa donedavno prvim čovekom službe bezbednosti. Osmica ima ozbiljnu ulogu u mnogim zločinima u Sarajevu kao komandant “Biser”. Za njega su svi znali da je bio komandant jedinice koja je u svom sastavu imala i snajperiste koji su terorisali građane Sarajeva, između ostalog – rekao je Petronijević.

On je ocijenio da je faktor koji utiče na brzinu odlučivanja u procesu protiv Dodika i taj što se neoliberalnom globalističkom Zapadu žuri da na Balkanu daju određene rezultate, kao i sa Kosovom i Metohijom, jer dolaze izbori za Skupštinu Evrope i predsjednički u SAD.

– Oni pokušavaju da potpuno pogrešnu spoljnu politiku i EU i SAD u pogledu odnosa prema BiH, posebno prema srpskom entitetu, konvalidiraju i pokažu da su bili u pravu, umesto da se bave drugim stvarima, jer implementacija Dejtonskog sporazuma znači nešto drugo od onoga u šta su krenuli – rekao je Petronijević.

Prema njegovim riječima, krenuli su u rušenje Dejtonskog ustava, mijenjanje Dejtonskog sporazuma, te kršenje Dejtonskog sporazuma i Povelje UN da bi stvorili unitarnu državu.

ZAPAD NE NE DOZVOLjAVA NARODIMA BiH DA SE POMIRE

– Način na koji oni to čine je takav da oni jednostavno ne dozvoljavaju da u BiH nastupi proces pomirenja, a to je najvažnija stvar. Narode u BiH može da pomire samo istina i vreme, a ovo što oni rade to je kopanje rane i, ne daj Bože, pripremanje namere da se potpali i neki fitilj – rekao je Petronijević.

On je upozorio da se uopšte ne može isključiti i ta varijanta u namjeri neoliberalnog globalističkog Zapada – SAD, Engleske i ostalih.

– Kad su izgubili u Siriji, potpalili su Avganistan, kad su izgubili u Avganistanu, potpalili su Ukrajinu, kad su izgubili u Ukrajini potpalili su Bliski istok, i bojim se da ove neuralgične tačke – BiH i Kosovo i Metohija ne budu sledeći njihov izbor – rekao je Petronijević.

On je ukazao da su Tužilaštvo i Sud BiH pokazali nedostatak integriteta jer, da su se upustili u sve prigovore odbrane, do ovog postupka ne bi ni došlo.

Petronijević je rekao da je žurba očigledno prisutna, a Sud BiH pod “očigledno strahovitim pritiskom” i ukazao na izjave američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija koji je “izašao iz svih okvira pristojnog diplomatskog ponašanja predviđenog Bečkom konvencijom” i koji bi zbog svog najgrubljeg miješanje trebalo da se izvini svim narodima u BiH.

– Sud i Tužilaštvo BiH prenebregavaju sve prigovore koji su apsolutno osnovani i prave se kao da je Kristijan Šmit visoki predstavnik i kao da ima zakonodavna ovlašćenja. Pritom, samo Parlamentarna skupština BiH može da donosi zakon koji je federalnog karaktera. Niko više – podsjetio je Petronijević.

KRITIЈAN ŠMIT ЈE IZVRŠIO DRŽAVNO-PRAVNI UDAR

Petronijević je ocijenio da je “Kristijan Šmit izvršio državno-pravni udar” jer to što je uradio predstavlja “klasičnu uzurpaciju zakonodavne vlasti”.

On je istakao da ni prema, takođe spornim Bonskim ovlašćenja, osoba koja bi bila visoki predstavnik može samo da predloži ili suspenduje zakon, lobira da se donese, pritiska Parlamentarnu skupštinu i subjekte predlagače raznim mjerama, ali ne i da donosi zakon.

Petronijević je rekao da je Šmit sebe proglasio vrhunskim autoritetom, a da čak nije prošao ni preliminarnu fazu u PIK-u. Šmit je, međunarodno-pravno gledano, njemački diplomata bez akreditacije u BiH, bez ikakvih ovlašćenja, te čak, dodao je on, ne uživa ni diplomatski imuntet jer nije akreditovan od Njemačke čiji diplomatski pasoš ima.

– Srušio je institucije BiH. Nema eklatantnijeg primera rušenja međunarodno priznate BiH od takvih postupaka. Apelovao bih na sve ljude u BiH da shvate da su postupci takvih samozvanaca štetni a ne korisni – kaže Petronijević.

On je poručio da BiH ne ruši Dodik nego oni koji mijenjaju Ustav države na silu, bez saglasnosti svih naroda, a Dodika koji se zalaže za striktno sprovođenje Dejtonskog sporazuma optužuju za njegovo kršenje.

Autor: SRNA/RTRS