U Sudu BiH sutra će biti održan glavni pretres u predmetu, koji se vodi protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika, Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Iz Srpske i danas poruka da je ovo ubrzani montirani proces.

Kome se to žuri pa se suđenje zakazuje i u dane slave i pod čijim pritiskom radi pravosuđe?

Stručna javnost upozorava- samo je jedan logičan zaključak – žuri se međunarodnim akterima!

Hitnošću montiranog sudskog postupka i brzinom odlučivanja u procesu protiv predsjednika Dodika – čini se, da Sud BiH, obara i sopstvene rekorde u takozvanom pravosudnom sistemu! Sve se ekspresno odvija- od određivanja datuma za ročište i glavni pretres do unaprijed odbijenih žalbi za odgađanje ročišta, na zahtjev odbrane. Za pravnike – ne postoji očitiji primjer isceniranog sudskog postupka, od ovog u novijoj sudskoj praksi!

– Sud se ne suočava sa predmetom u trenutku, kada bi po zakonu trebalo da se suoči. Već, stvari se odlažu, a suđenje vidimo, da se nevjerovatno ubrzava – rekao je advokat predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Goran Bubić.

Kome i zašto se toliko žuri? Nije teško zaključiti, jasan je advokat Goran Petronijević! Žurba je, pojašnjava, prisutna, jer je Sud BiH, očigledno pod strahovitim pritiskom američkog ambasadora Majkla Marfija, koji je odavno izašao iz svih okvira dipomatskog ponašnja, predviđenog Bečkom konvencijom.

– Ovo ni u Hagu, ovakve stvari ne bi prošle. To je znači, pritisak u kojem oni hoće, da Dodika izbace sa političke scene. Njih ne zanima nikakva kazna, nego da Dodika zabrane Dodiku političko djelovanje. Njega vide kao prepreku – odlukama, koje trebaju da donesu u otimanju imovine Republike Srpske – istakao je Petronijević.

Dok se u političkom Sarajevu i tamošnjim institucijama dešavaju čudne stvari – čaršija ćuti, a zvono se i dalje drži na predsjedniku Republike Srpske! Niko, ne želi da kaže nijednu riječ, da su prste umiješali stranci i da je bh. pravosuđe – sistem koji ne funkcioniše i kao takav ne može biti garant pravne bezbjednosti, ističe Nenad Nešić.

– Vidimo da Sud ne želi da prihvati bilo kakvu odgodu ročišta. Očigledno se nekom žuri, a ono što mogu da im poručim, jeste da ukoliko imaju namjeru da donesu presudu koja bi bila na neki način loša po Republiku Srpsku i po predsjednika Republike Srpske, da oni u suštini žure da sviraju kraj ovakvoj BiH – rekao je ministar bezbjednosti u Savjetu ministra Nenad Nešić.

I sutra će sa predsjednikom biti brojni građani, udruženja proistekla iz Obrambeno-otadžbinskog rata, funkcioneri..Da još jednom ukažu na nelegitimni Sud BiH, koji sudi za nepostojeće krivično djelo.

– Mi smo dio tih institucija, mi smo narod tih institucija! I nebitno, ko je na čelu te institucije – on je stao u odbranu onog za šta su ljudi položili živote – izjavio je predsjednik UO UDAS-a Siniša Todorović.

I zato će, kaže svi sutra pokazati jedinsto kako bi se sačuvale institucije Srpske, ali i reklo NE onima koji su posegli za zloputrebom pravosudnih institucija, radi obračuna s legitimnim predstavnicima srpskog naroda.

Izvor: RTRS